Paella

home > recepten-uit-spanje > Paella

Zet alle ingrediënten klaar. Neem de opgegeven hoeveelheden – met uitzondering van de rijst en de visbouillon – niet te nauwkeurig; het is geen ramp als er een keer geen mosselen of garnalen in voorkomen. Improviseer en varieer! Maak paella in uw grootste braadpan klaar.

Mosselen met 2 eetlepels water in koekenpan doen, verwarmen, wachten tot ze openspringen, ze op 6 exemplaren na uit de schelp halen, vocht bij visbouillon doen. Olijfolie in braadpan verwarmen, er varkens- en kippenpoelet in aanbraden. Ui en knoflook meebakken. Evenzo stukjes worst en paprikareepjes. Dan tomaatstukjes, zout en kruiden erbij doen. Alles tezamen 15 minuten laten sudderen. Rijst toevoegen, goed door alles heen mengen. Visbouillon, wijn of sherry, geweekte saffraan, garnalen, mosselen en peterselie erbij. 3-5 minuten goed laten koken, daarna proeven en eventueel nog zout toevoegen. Pan met deksel nog 30 minuten op heel laag vuur zetten.
Paella in pan serveren, gegarneerd met achtergehouden mosselen en partjes citroen.





Ingrediënten voor 4 personen

6 dl visbouillon (gemaakt van koppen, graten, water en zout of van een visbouillontablet) – 25 mosselen, schoongeborsteld – 4 eetlepels olijfolie – 150 g varkenspoelet – 200 g kippenbout of kippenpoelet – 1 ui, gepeld en gesnipperd – 2 teentjes knoflook, gepeld en geperst – 50 g droge Spaanse knoflookworst (chorizo), in kleine stukjes – 3 tomaten, zonder vel en zonder vocht – 1 rode paprika, in dunne repen gesneden – zout – versgemalen peper – paprikapoeder – 2 laurierbladeren – verse tijm – 1 dl witte wijn of ½ dl droge sherry – 250 g ongewassen rijst – een plukje saffraan (ca. 15 cg), geweekt in 2 eetlepels warm water – ca. 5 takjes peterselie, fijngeknipt – 50 g garnalen – 1 citroen