Paella uit Valencia
home > recepten-uit-spanje > Paella uit Valencia
Was de drumsticks en dep ze droog. Ontdoe de spareribs van de botten en snijd het vlees in dobbelsteentjes.
Giet een beetje olijfolie op de bodem van een pan en leg de stukken vlees erin. Laat ze op zeer zacht vuur gedurende 30 minuten sudderen. Voeg zout en peper toe.
Verwijder de koppen van de inktvissen, was ze zorgvuldig en snijd ze in reepjes. Was de paprika, snijd haar in twee‰n, verwijder de zaden en de zaadlijsten, en snijd ze in lange reepjes. Schil en hak de uien en de knoflook. Pel de staarten van de langoestines. Snijd de tomaten in vieren en ontdoe ze van de zaadjes. Meet de hoeveelheid rijst. Meet een hoeveelheid water af die twee keer zo groot is als die van de rijst.
Verwarm de rest van de olie op hoog vuur in een (paella)pan. Bak hierin de paprika en de inktvis. Voeg dan de uien en de knoflook toe en vervolgens de rijst. Laat dit geheel al roerend bakken. Als de rijst doorschijnend is geworden, de tomaten toevoegen. Laat nog tien minuten koken.
Breng de afgemeten hoeveelheid water aan de kook en voeg hieraan de saffraan toe. Dop de doperwtjes.
Leg de dobbelsteentjes varkensvlees en de stukken kip in de paellapan. Voeg de doperwtjes toe. Voeg zout en peper toe en breng op smaak met de cayennepeper. Voeg dan het warme saffraanwater toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel 15 minuten koken. Voeg de langoestinestaarten toe en laat nog ca. 5 minuten koken. Blijf erbij en wees er zeker van dat de rijst al het water heeft opgenomen. Haal het deksel van de pan en zet de mosselen in de rijst met de punt naar beneden. Laat het geheel enkele ogenblikken op hoog vuur koken zodat de mosselen opengaan. Schep alles voorzichtig om en serveer direct.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg drumsticks – 300 g spareribs – 1 1/2 liter olijfolie – zout en peper – 300 g inktvis – 1 grote paprika – 3 uien – 2 teentjes knoflook – 8 langoestines – 4 tomaten – 400 g langkorrelige rijst – enkele draadjes saffraan – 1 kg doperwtjes – cayennepeper – 12 mosselen