recepten-uit-suriname
De Surinaamse keuken:
Favoriet: eenpansgerechten
Een mengelmoes van ‘nationaliteiten’ kenmerkt de Surinaamse keuken.
Zo lijkt de keuken van de Hindoestanen op de Indiase en de Javaanse op de Indonesische. De Chinese bevolking kookt op de traditionele manier die ze van vroeger kent. De Creoolse keuken is een echte Surinaamse keuken.
De combinatie van al die verschillende culturen en invloeden maakt de gerechten typisch Surinaams. Men houdt er erg van samengestelde gerechten. Favoriet zijn de eenpansgerechten, waarin vlees en vis vaak gecombineerd voorkomen. Van deze eenpansgerechten, zoals moksi-alesi, B.B. en R., en de stofoes bestaan vele variaties.
Smaakmakers:
Geliefde smaakmakers zijn zoutvlees, gedroogde vis (bakkeljauw) en gedroogde garnalen. Ze maken de gerechten hartig, terwijl bakkeljauw en de gedroogde garnalen ze een zachte vissmaak geven. In de Surinaamse keuken wordt veel gebruikgemaakt van verschillende soorten pepers. De populairste zijn wel ‘Madam Janet’ en ajoema. Het zijn uiterst hete pepers die meestal in zijn geheel worden meegestoofd. Voor het opdienen wordt de peper verwijderd.
Stoofschotels:
In stoofschotels (stofoes) van vlees en/of vis met groenten en rijst worden vooral specerijen gebruikt, zoals laurier, piment, nootmuskaat en peper. De Surinaamse bladselderij (soepgroente) is een veel gebruikt vers kruid. Deze stoofschotels sudderen lang op een laag vuur om de smaken goed door het gerecht te laten trekken. Vaak ook worden gerechten bedekt met een puree van cassave, yam, tajer, napi. Een van de favorieten is de pom, een ovenschotel van kip en groenten die afgedekt wordt met een puree van tajer. Tomtom, een puree van broodvruchten of van bakbanaan, wordt vaak bij of in de soep gegeten.
Vast onderdeel:
Rijst en bonen zijn meestal een vast onderdeel van de maaltijd, aangevuld met een stoof- of ovenschotel van vlees en/of vis en groenten. Als dessert eten Surinamers zoete toetjes of vers fruit. Verse kokos, kokosmelk, geraspte kokos en lichtbruin geroosterde kokos worden vooral in zoete gerechten gebruikt.
De Surinaamse keuken op zich is al een reden om het land te bezoeken! De exotische gerechten herbergen invloeden uit Afrika, China, Indonesië, India en Nederland. Het koken van Surinaamse gerechten is een ware kunst. Surinaamse vrouwen koken op gevoel; zij hebben geen recepten op papier staan, maar doen alles uit het hoofd. Deze manier van koken wordt dan ook van moeder op dochter en op zoon doorgegeven. Surinaamse gerechten bestaan in de meeste gevallen uit rijst met verschillende vlees- en/ of vissoorten, zoals kip, varkensvlees, zoutvlees, anjoemara (soort vis), kwie-kwie (zwampvis), pataka (soort vis met veel graten) en bakkeljauw (gezouten vis). Deze gerechten worden meestal geserveerd in combinatie met lokale bladgroenten of kool. Een favoriet van de Surinamers is pom, een ovenschotel van kip en groenten die men afdekt met een puree van tajer.
Een typische Surinaamse drank is Kasiri, een alcoholische drank die gemaakt wordt volgens een Indiaans recept en die wordt bereid uit het sap van de cassave. Favoriete dranken van de Surinamers zijn gemberbier, Parbobier en verschillende punchen, zoals vruchtenmixpunch, ananaspunch en eierpunch.
Groetjes uit: Landkaart van Suriname:
Iets meer over Suriname:
Suriname, makkelijk met het vliegtuig te bereiken, is een veelheid van culturen, samengekomen op een stukje van de aarde dat ook gezegend is met een prachtige natuur. Grotendeels bedekt met ongerept oerwoud.
Suriname biedt zoveel mogelijkheden dat er voor iedere bezoeker en toerist een nieuwe belevingswereld open gaat.
De vliegreis vanaf Schiphol naar Suriname, duurt ongeveer acht uur en daarna is het niet alleen uitdagingen overwinnen en grenzen verleggen in een van de vele jungletours, maar u kunt zeker ook luieren in een hangmat en dobberen in een zwembad of een van de vele kreken.
U merkt het, Suriname heeft op het gebied van toerisme heel veel te bieden en u bent van harte welkom.
Suriname ligt in de tropen. De temperatuur is hier gemiddeld tussen de 23 graden en de 32 graden. De koelste tijd van de dag is zes uur ‘s morgens ( 23 graden celsius ) en de warmste tijd is tussen 12.00 uur en 14.00 uur ( 32 graden celsius ). Daarna koelt het weer geleidelijk af. Zes uur ‘s avonds is het ongeveer 26 graden.
September is het in Suriname gemiddeld 2 graden warmer dan de rest van het jaar en het koelst is het in de maanden van februari tot en met April. De noord oost passaat wind zorgt dan voor afkoeling in het kustgebied ( Paramaribo, Nw Nickerie enz. ) De temperatuur ligt dan tussen de 21 graden en de 29 graden.
Door de hoge gemiddelde luchtvochtigheid, ( overdag 80% en ‘s nachts 95% ) en de wind die voor veel afkoeling zorgt, voelt het minder warm aan, dan bijvoorbeeld in Nederland bij een zelfde temperatuur.
In het binnenland van Suriname ligt de minumum temperatuur lager. Aan de zuidgrens met Brazilie is de temperatuur om zes uur ‘s ochtends ongeveer 11 graden.
Seizoenen:
Kleine regentijd van begin December tot begin Februari.
Kleine droge tijd begin Februari tot eind April.
Grote regentijd eind April tot half Augustus.
Grote droge tijd half Augustus tot begin December.
Vochtigheid:
De gemiddelde luchtvochtigheid is 80 %, ‘s nacht zelfs rond de 95 %. Zo kan het gebeuren dat als u uw kleding of schoenen ‘s nachts buiten laat , deze de volgende morgen kletsnat zijn van de dauw. Gaat u voor langere tijd naar het binnenland dan kunt u de droge kleding en schoenen het best inpakken in gesloten ( vanwege ongedierte ) plastic zakken.
Regen:
In Suriname kan het stortregenen. Werkelijk met bakken tegelijk. Daar helpt een regenjas en paraplu maar weinig tegen. ( een regenpak, bestaande uit jas en regenbroek is weinig praktisch, omdat u vanwege de warmte dan weer snel nat bent van het zweet )
Een voordeel is dat je de regen vaak “hoort of ziet” aankomen en dat het bijna altijd maar van korte duur is. Als je wordt overvallen door de regen, zoek dan net als ieder ander, snel een schuilplaats, want binnen enkele seconden ben je doorweekt.
De neerslag is gemiddeld 2200 mm per jaar.
Recepten uit Suriname
- 2 Kleuren SPEKKOEK
- Fiadoe (gevulde deegtaart)
- Broodtaart
- Bojo (cassave taart)
- Sopropo met rijst
- Gevulde Sopropo
- Zuurpot (inmaakzuur)
- Zuurkool met kip
- Snijbonen (gestoofde)
- Rijst met Pom
- Phiaz kachumbar (Uiensalade)
- Peprewatra Kwie Kwie (Viskoppen soep)
- Okro Bravoe (Okersoep met Tom Tom)
- Lumper (Gevulde kleefrijst)
- Hereri
- Gestoofde Boulanger (Aubergines)
- Gebakken Boulanger (Aubergines)
- Spercieboontjes met Rijst
- Bitawiri (bladgroente)
- Bamie op z'n Javaans
- Babi Ketjap (gebakken spek in Ketjap)
- Arbi tariwale
- Ajam Opor
- Hete rundvleesstoofpot
- Kip met Cashewnoten 2
- Kip met cashewnoten
- Kip en varkenskarbonade met daguyesi
- Stroop 5 (limonadesiroop)
- Stroop 4 (limonadesiroop)
- Stroop 3 (limonadesiroop)
- Stroop 2 (limonadesiroop)
- Stroop 1 (limonadesiroop)
- Gembersiroop
- Gembersiroop-mix
- Gemberbier
- Fruit met kokosmelk
- Fruit met kokosmelk
- Leo's roti
- Best roti
- 'De enige echte' masalakip voor de roti
- Uitgebreide Surinaamse kip met tomaten
- Pork Chops van tante Joyce
- Magere varkenslappen
- Kippenbout in kokos/pindasaus
- Kap kap agumeti
- Moksi aleysi van bakkeljauw en gerookte kip
- Ikan tri met gemarineerd varkensvlees en gebakken chinese kool
- Bruine bonen met rijst
- Sambal ikan terie (Surinaamse Teriesambal)
- Sardientjes ala Lize
- Loempia kip
- Kolak Telo
- Kolak Rotie (exotische cocktail)
- Hete komkommer met basterdsuiker
- Broodje hete kip
- Bara & Tomatenpeper
- Sambal goreng boontjes
- Moksi gruntu
- Hete Bokking op zijn Surinaams
- Makreel met spitskool
- Lamsvlees in masala
- Pindasoep met gehakt
- Pindasoep
- Bananensoep (griti bana supu)
- Djangan bening (Javaanse groentensoep)
- Hete Indische kip met gele rijst en groenten
- Surinaams-Hindoestaanse bijgerechten voor Roti
- Kip masala met aardappels en kouseband
- Surinaamse kip
- Hete Ananas Kip
- Alakondre