Damesdijen

home > recepten-uit-turkije > Damesdijen

Pel de ui en snijd hem in blokjes. Spoel de rijst in een zeef af en laat uitlekken. Verhit 25 g boter in een pan en bak de ui er glazig in. Meng er de rijst door en laat kort meebakken. Schenk er 2 dl water bij en voeg wat zout toe. Laat de rijst op laag vuur met het deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar worden en dan afkoelen.
Braad de helft van het gehakt in 25 g boter bruin en roer daarbij de vleesmassa los. Laat het gehakt afkoelen. Voeg het dan met het rauwe gehakt en 2 eieren aan de rijst toe. Voeg wat zout, een flinke snuf peper en het pimentpoeder toe. Was de peterselie, schud de blaadjes droog, hak ze fijn en kneed ze met de andere ingrediënten zorgvuldig door de vleesmassa.
Zeef de bloem boven een bord. Roer het overige ei los in een bord.
Verhit de olie in een pan. Vorm van telkens 2 eetlepels van het gehaktmengsel ovale, vrij platte ballen. Wentel ze eerst door het ei, vervolgens door de bloem en bak ze dan op een matig vuur in 2-3 minuten aan iedere kant goudbruin.
Deze damesdijen zijn zowel warm als koud lekker. Dien deze gehaktkoekjes met in vieren gesneden slakropjes en plakjes tomaat op.

Noot: de naam van deze gehaktkoekjes is afgeleid van de vorm, die op damesdijen zou lijken.





Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht voor 4 personen:
1 grote ui (ca. 150 g) – 50 g langkorrelrijst – 50 g boter – zout – 750 g rundergehakt – 3 eieren – versgemalen zwarte peper – snufje pimentpoeder – 1 bosje bladpeterselie – 2 eetlepels bloem – 8 eetlepels zonnebloemolie