Gegratineerde kip en courgette

home > recepten-uit-turkije > Gegratineerde kip en courgette

Kook de kip in ruim water met zout een half uur. Haal uit het water en laat afkoelen. Verwijder het vel en de botten en snijd het vlees in stukken. Leg de stukken vlees in een lage ovenschaal en strooi er de rode peper, zout, zwarte peper en laurier over. Leg er ook de plakjes courgette en de lente-uien tussen.
Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit even mee. Doe de bloem erbij en fruit deze ook een minuutje mee. Giet dan langzaam de warme melk erbij en roer goed met een garde zodat er een egale saus ontstaat. Kruid hem met peper en een snufje zout en giet hem over de kip en groenten in de ovenschaal. Verdeel er vervolgens de geraspte kaas over.
Verwarm de oven voor op 180°C. en bak het gerecht 35-40 minuten tot de kaas een bruin korstje begint te krijgen. Serveer er rijst of gebakken aardappels bij.

Tip: bewaar de bouillon en maak daar Turkse kippensoep mee (zie recept).





Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kip
1/2 theel. gemalen laurier
1 theel. gedroogde rode peper (pul biber)
4 eetl. olijfolie extra vergine
50 g bloem
250 ml warme melk
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
2 lente-uien, in stukjes van 2 cm
1 grote courgette, in de lengte gehalveerd en vervolgens in dikke plakjes
zout en zwarte peper
200 g Kasar kaas of Mozzarella, geraspt