Gehakt à la Lindström

home > recepten-uit-zweden > Gehakt à la Lindström

Pel de sjalotjes en hak ze zeer fijn. Maak de prei schoon en snipper hen eveneens fijn. Laat de kappertjes uitlekken en meng ze met de uitgelekte peperkorrels. Zet ze apart. Laat de bietjes uitlekken en maal ze fijn, bijvoorbeeld in een blender. Bewaar het vocht. Meng in een kom sjalot, prei en biet met elkaar.
Haal het gehakt met een vork los en vermeng dit met de groenten in de kom, de kappertjes en peperkorrels. Roer wat bietensap en het losgeklopte ei erdoor en breng op smaak met zout en peper. Vorm van deze massa eerst 8 ronde balletjes en druk ze dan met de handen wat plat.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de schijven op hoog vuur aan beide kanten goudbruin. Temper de warmtebron, voeg de bouillon toe en laat nog ca. 4 minuten, afgedekt, per kant stoven. Neem de schijven uit de pan, roer het overgebleven fond los met nog wat bietensap en de room voor een mooie volle saus.
Serveer het vlees met de saus en bestrooi het geheel met wat geknipte bieslook. Geef hierbij bijvoorbeeld een salade van wortel en komkommer met een dressing naar keuze.





Ingrediënten voor 4 personen

Voor 4 personen:
4 sjalotjes of 2 uien – 1 prei – 4 eetlepels kappertjes (potje) – 1 eetlepel groene peperkorrels (potje) – ca. 150 g rode biet (pot) – 500 g rundergehakt – 4 eetlepels bietensap – 1 middelgroot ei – 2 theelepels zout – 1 theelepel versgemalen zwarte peper – 5 eetlepels zonnebloemolie – 2 eetlepels vlees bouillon – 1½ dl zure room of crème fraîche – bieslook