Batjang (rijstpiramides)
home > rijsttafels > Batjang (rijstpiramides)
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat hem afkoelen.
Doe de rijstebloem in een ruime kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin 2 eetlepels kokend en 2 eetlepels koud water. Vermeng dit alles tot een soepel egaal deeg.
Kneed tot het goed elastisch is en vorm het deeg tot een rol van ca. 5 cm doorsnede. Snijd deze rol in 8-10 schijfjes. Laat de geweekte bamboebladeren uitlekken. Dep ze droog en bestrijk ze aan de binnenkant met olie.
Haal met een vork het gehakt uit elkaar. Pel de teentjes knoflook en pers ze erboven uit.
Verhit in een pan met dikke bodem de reuzel en olie en bak het gehakt op matig vuur even aan. Voeg de rijst, sojasaus, zout, peper, suiker en vijfkruidenpoeder toe en bak al omscheppend tot het geheel wat droog geworden is. Laat alles in de pan afkoelen.
Druk met de muis van de hand elk schijfje deeg plat en leg in het midden 2 volle theelepels vulling. Druk de randen van het deeglapje naar boven en knijp de randen, bevochtigd met wat water of eigeel, op elkaar.
Leg dit pakketje op een uiteinde van een bamboeblad en vorm het voorzichtig maar gelijkmatig drukkend tot een piramide. Vouw de rest van het blad eromheen en houd het pakketje in vorm door er keukengaren omheen te wikkelen.
Leg de pakketjes in een stoompan en breng het water in de onderste pan aan de kook. Laat de batjang nog 12-15 minuten op matig vuur stoven.
Serveer direct.
tip: gedroogde bamboebladeren zijn heel goedkoop en verkrijgbaar in Aziatische winkels. Week ze tot het blad zich makkelijk laat vouwen maar niet uiteenvalt. Hoe beter de kwaliteit, hoe steviger het is.
Ingrediënten voor 4 personen
vulling: 100 g half-om-half of mager varkensgehakt – 1-2 teentjes knoflook – 1 eetlepel reuzel – 1 eetlepel sesam- of zonnebloemolie – 2 eetlepels lichte sojasaus – mespunt zout – mespunt versgemalen peper – 1 theelepel suiker – 1/4 theelepel vijfkruidenpoeder