Gekruide kip

home > rijsttafels > Gekruide kip

Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een braadpan. Laat de ui en de knoflook 3 minuten fruiten. Schep er de sambal, (eventueel de kemirinoten) en de laos door en laat die kort meebakken. Laat de kipkarbonaden in dit mengsel mooi bruin bakken. Voeg de goela djawa of de basterdsuiker, het zout, het citroensap en de sereh toe en giet er zoveel water bij tot de kip voor eenderde onder staat. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat de kip in ± 30 minuten gaar stoven. Keer de kipkarbonaden af en toe om. Verwijder de schijfjes laoswortel. Laat de verkruimelde santen in de saus smelten. Proef of de kip pittig en zoetzuur van smaak is en breng ze zo nodig verder op smaak.





Ingrediënten voor 4 personen

2 middelgrote rode uien – 3 teentjes knoflook – 3 eetlepels plantaardige olie – 1 eetlepel sambal trassi – desgewenst 2 kemirinoten, fijngehakt – 2 schijfjes verse laoswortel of 1 theelepel laospoeder – 8 kipkarbonaden zonder vel – 1/4 schijfje goela djawa (palmsuiker) of 1 eetlepel bruine basterdsuiker – 1 theelepel zout – 2 eetlepels citroensap – 1 spriet sereh (citroengras) of 1/2 theelepel serehpoeder – 20 g santen