Kruidige kippensoep
home > rijsttafels > Kruidige kippensoep
Verdeel de kip in 6 stukken en spoel deze af. Snijd de schoongemaakte en gewassen selderij in 1 1/2 cm grote stukken. Doe de kip en selderij met 2 liter iets gezouten water en djeroek poeroet in een grote (6 liter) pan en breng aan de kook. Laat de bouillon even opkoken en laat de kip op laag vuur en afgedekt ruim 1 uur sudderen tot ze gaar is.
Schil intussen de aardappelen, was ze en snijd ze in 1 cm dikke plakjes. Doe ze in een andere pan met water en zout en breng aan de kook. Laat de aardappelen op laag vuur en afgedekt in 12 minuten beetgaar worden. Giet ze af en leg ze terzijde. Was de kool, verwijder de nerven en snijd de bladeren in dunne reepjes. Blancheer ze 7 minuten, giet ze af en leg eveneens terzijde.
Doe de so-oen in een kom en giet er kokend water over. Laat ze 7 minuten wellen, giet ze af en snijd ze in stukjes van 8 cm (anders wordt het kliederen tijdens de maaltijd!). Pel sjalotjes en knoflook en snipper ze. Schil de gember en rasp hem fijn. Snijd de verdikte onderkant van de sereh klein. Druk met de bolle kant van een lepel de trassi fijn. Rasp de kemiri en vermeng al deze zaken met citroensap, sambal, kurkuma en ketoembar tot een egale, dikke pasta.
Neem de kip uit de bouillon en leg haar op een bord. Zeef de bouillon in een verwarmde schaal en zet die voor verdere verwerking weg. Pel de eieren en snijd ze in plakjes. Ontvel de kip, verwijder botten en snijd het vlees in reepjes. Spoel de taugé af en laat uitlekken.
Verhit olie in een grote braadpan. Bak hierin de kruidenpasta 2-3 minuten op matig vuur aan en blus af met de bouillon. Breng alles aan de kook en voeg dan kip, so-oen en taugé toe. Neem de pan van het vuur en breng de soep op smaak met ketjap manis en zout en peper naar wens.
Verdeel de plakjes aardappel en eieren over 4-6 borden, schenk de bouillon erover en garneer met de uitjes en chili.
*Gefruite uitjes: deze zijn te koop in toko’s of de betere supermarkten, maar u kunt ze ook zelf maken en wel als volgt: pel 8 sjalotjes en snijd ze in zeer dunne ringetjes. Verhit 4-5 eetlepels olie in een koekenpan. Fruit op matig vuur de sjalotjes hierin goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en daarna afkoelen. Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel of blik.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor 4-6 personen:
1 1/2 kg soepkip – 2 stengels bleekselderij – zout – 3 blaadjes djeroek poeroet (citroenbladeren) – 3 middelgrote, niet bloemige aardappelen – 1/2 witte kool – 100 g transparante mie (so-oen) – 6 sjalotjes – 4-5 teentjes knoflook – 6 cm verse gemberwortel – 2-3 stengels sereh (citroengras) – 1 theelepel trassi (garnalenpasta) – 5-6 kemirinoten – sap van 1 citroen – 2 theelepels sambal oelek – 1 theelepel kurkuma (geelwortel) – 2 theelepels ketoembar (koriander) – 4-6 hardgekookte eieren – 150-200 g taugé – 4 eetlepels zonnebloemolie – ketjap manis (zoete sojasaus) – zout, versgemalen zwarte peper – 5 eetlepels gefruite uitjes * – 4-6 rode chilireepjes ter garnering