Nasi goreng
home > rijsttafels > Nasi goreng
Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een wok en laat de ui en de knoflook in ca. 3 minuten goudbruin fruiten. Roer er de sambal door. Schep de rijst door het uienmengsel tot hij rondom gekleurd en goed warm is. Voeg de ketjap toe en roerbak tot alles goed gemengd is. Schep er kort voor het serveren de peterselie door.
Tip: dit is een eenvoudige nasi als onderdeel van een rijsttafel. Wilt u nasi goreng als hoofdgerecht, bak dan reepjes vlees of kip mee en voeg groenten als reepjes witte kool of ringetjes prei toe. Bak de laatste minuut een handvol taugé mee.
Rijsttafeltips
De versgemaakte schotels voor de rijsttafel kunnen worden aangevuld met gerechten die bij de toko of supermarkt te koop zijn, zoals kroepoek, seroendeng (gebakken gekruide kokos met gebakken pinda’s), atjar uit een pot (zoetzuur van gemengde groenten of komkommer) of zoetzure augurken.
Indonesische gerechten met vlees en kip worden lekkerder als ze een of twee dagen van tevoren worden gemaakt, zodat de smaak zich beter kan ontwikkelen. Maak dan de gerechten niet te gaar. Ze kunnen dan uitstekend in de oven of de magnetron worden opgewarmd of nagaren.
Ingrediënten voor 4 personen
1 middelgrote ui – 2 teentjes knoflook – 3 eetlepels plantaardige olie – 1-2 theelepels sambal trassi (of sambal oelek) – 300 g gekookte koude rijst – 3 eetlepels ketjap manis – 3 eetlepels fijngehakte peterselie