Pittig gekruide garnalen
home > rijsttafels > Pittig gekruide garnalen
Pers de knoflook voor de marinade in een diep bord. Roer het citroensap en peper naar smaak door de knoflook. Wrijf de garnalen in met dit mengsel en laat ze ca. 1 uur marineren. Rijg daarna de garnalen aan satépennen. Ontvel de tomaten voor de saus en verwijder de steelaanzetten. Pureer de tomaten met de azijn, de ui en de knoflook in de foodprocessor.
Verhit de olie in een wok of grote koekenpan. Laat de sambal kort bakken, voeg de gepureerde tomaten toe en laat die kort meebakken. Voeg de ketjap, de geplette sereh en een snufje zout toe en laat de saus 5 minuten op laag vuur pruttelen. Verwijder de sereh.
Rooster de garnalen onder de hete grill of op een grillplaat ca. 2 minuten per kant. Serveer ze met de warme saus.
Opmerking: houten satépennen moeten 30 minuten in koud water worden gelegd om verbranden te voorkomen.
Ingrediënten voor 4 personen
4 grote gamba’s of 16 kleinere, eventueel uit de diepvries
marinade: 2 teentjes knoflook – 1 eetlepel citroensap – versgemalen peper
saus: 2 vleestomaten – 2 eetlepels azijn – 2 eetlepels gesnipperde ui – 2 teentjes knoflook, gesnipperd – 1 eetlepel plantaardige olie – 1 tot 2 theelepels sambal oelek – 2 eetlepels ketjap manis – 1 spriet sereh (citroengras) – zout