Rijst op Chinese wijze

home > rijsttafels > Rijst op Chinese wijze

De rijst in een zeef doen en kort met koud water afspoelen.
De rijst overdoen in een pan. Zoveel water opschenken dat de rijst ca. 1 cm onder water staat. Vervolgens op een hoog vuur onafgedekt aan de kook brengen.
Op de rand van de pan 2 hittebestendige stokjes leggen. Het deksel hierop leggen en op een matig tot laag vuur de vloeistof laten verdampen. Dit duurt afhankelijk van de maat van de pan 5-10 minuten. De rijst dan volledig afgedekt op een zeer laag vuur in nog eens ca. 10 minuten laten uitdampen.

noot: Chinezen vinden dat rijst, naarmate ze langer gaart, steeds beter van smaak wordt. U hoort overigens de rijst gedurende de kooktijd niet door te roeren. Hierdoor vormt zich op de bodem van de pan weliswaar een korst, die men in China de volgende dag frituurt! De rijst zouten, zoals wij Europeanen dat doen, past niet bij Chinees eten. In China eet men de rijst ook iets zachter dan in Europa gebruikelijk is.





Ingrediënten voor 4 personen

400 g Chinese langgraanrijst – water