Wintermeloen met exotische vruchten
home > rijsttafels > Wintermeloen met exotische vruchten
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Laat hem daarna afkoelen.
Was de wintermeloen en snijd hem doormidden. Verwijder zaad en vliezen en steek er met een meloenlepel enkele balletjes uit voor de garnering.
Schil de kiwi’s en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes evenals de gewassen vijgen en blimbing.
Was de nectarines, kaki’s en passievruchten en verdeel ze in kleine stukjes of dunne reepjes.
Schil de gewassen appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes. Wentel ze door het citroensap om verkleuring tegen te gaan. Doe alle gesneden vruchten en de rijst in een grote kom en schep ze voorzichtig om.
De saus: vermeng in een kom ahornsiroop, gembersiroop, sinaasappelsap, citroensap en room door elkaar en proef of de saus naar wens zuur of zoet genoeg is. Voeg naar smaak meer siroop of citroensap toe.
Schenk een gedeelte van de saus over de vruchten. Dek de kom af en plaats die minstens 1 uur boven in de koelkast. Plaats de helften meloen, omgekeerd op een bord, ook in de koelkast evenals de rest van de saus.
Vul de helften vlak voor het serveren met het koude vruchtenmengsel en schenk hierover de rest van de saus.
Garneer met schijfjes limoen en enkele balletjes wintermeloen.
Tip: Alle soorten vruchten zijn voor dit gerecht te gebruiken: van aardbei, framboos tot meer exotische heerlijkheden. Neem vooral gave, stevige, maar wel rijpe vruchten omdat deze lekkerder van geur en smaak zijn.
tip toe: U kunt met stijfgeslagen slagroom garneren of er een kannetje halfgeslagen, dus nog vloeibare room bij geven.
Ingrediënten voor 4 personen
60 g snelkookrijst – 1 middelgrote ronde of ovale wintermeloen – 3 kiwi’s – 1 blimbing (stervrucht) – 4 vijgen – 1 limoen – 2 nectarines – 2 kaki’s – 4 passievruchten – 1 middelgrote stevige appel – 1 eetlepel citroensap
saus: 1/2 dl ahornsiroop – 1/2 dl gembersiroop – 2 dl sinaasappelsap – 4-5 eetlepels citroensap – 2 eetlepels zure room