Gebraden kalfsvlees

home > roemertopf-recepten > Gebraden kalfsvlees

Wrijf het vlees in met peper en zout.
Verdeel op de bodem van de natgemaakte Römertopf enkele stukjes boter, leg het vlees hierop en bestrijk dit met gesmolten boter.
Voeg de bouillon toe met de kleingesneden wortel, ui en champignons.
Leg het deksel op de schotel, zet hem in een koude oven, die op 200°C is ingesteld en smoor het vlees onder regelmatig bedruipen in ± 2 1/2 uur gaar.
Giet het vocht in een pannetje, voeg onder goed roeren de zure room toe en laat het enkele minuten zachtjes koken.
Bind de saus naar voorkeur met iets aangemengde bloem.
Plaats het vlees voor een bruin korstje zonder deksel nog 10 minuten in de oven terug.
Dien deze schotel op met gekookte aardappelen of rijst en een fijne groente.
Variaties:
Bekleed de natgemaakte Römertopf met schijfjes spek of bedek het vlees hiermee.
Of: Klop 1 ei met paneermeel los en bestrijk het vlees hiermee. Hierdoor krijgt het een bijzonder knappend korstje.
Of: Dien het met een pikante saus op; laat hiervoor schijfjes augurk, schijfjes rookworst, iets geraspte citroenschil en 1 laurierblaadje mee smoren.
Zoutloos dieet: Voeg geen zout toe en gebruik zoutloze bouillon en zoutloze boter.





Ingrediënten voor 4 personen

750 g kalfsvlees van de bout
peper, zout
1 eetlepel boter
1/4 liter bouillon
een stukje wortel
100 g champignons
1 potje zure room