Schelpjespastasaladetaart met zalm
home > salades > Schelpjespastasaladetaart met zalm
Kneed van het bakmeel, de olie, het ei, 1/4 theelepel zout, flink peper uit de molen, de kaas en ± 1 dl koud water snel een soepel deeg.
Vet een quichevorm in, rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap, iets groter dan de vorm, leg die in de vorm en snijd het teveel af. Beleg het deeg met bakpapier, leg er een steunvulling van overjarige peulvruchten of keramische korrels in en bak het deeg 15 minuten in het midden van een hete oven (200°C). Neem de taart uit de oven, neem het papier met de hulpvulling eruit, zet de bodem nog 7 minuten in de oven terug en laat hem daarna afkoelen.
Kook de pasta 10 minuten in ruim kokend water met zout, spoel ze in een vergiet koud en schep ze met 1 eetlepel olijfolie om. Kruis de tomaten in, dompel ze in het pastakookwater onder, ontvel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes. Laat de zalm uitlekken, verwijder de graatjes en de velletjes en verdeel het visvlees in stukjes. Was de frisée, sla hem droog en scheur de sla in kleinere stukjes.
Snijd de paprika’s in kleine stukjes. Klop een sausje van de azijn, zure room, stijfgeslagen slagroom, mosterd, zout, peper en de kleingeknipte dille en bieslook. Schep alles luchtig om en schep het in de taartbodem. Variatie: Maak de bodem van fylodeeg: kwast 5 ontdooide fylodeeglapjes met gesmolten boter in en stapel deze, telkens een slag draaiend, in de springvorm.
Bak de bodem als boven, met een hulpvulling, 10 minuten. Vervang de zalm door tonijn en de paprika en de dille door 3 stengels bleekselderij in boogjes en 1 eetlepel kappertjes.
Ingrediënten voor 4 personen
250 g viergranen-bakmeel
2 1/2 eetlepel olijfolie
1 groot ei
50 g geraspte Parmezaanse kaas
250 g kleine schelpjespasta
olijfolie
2 vleestomaten
1 blik rode zalm
1/2 krop frisée
1 rode en 1 gele paprika
1 eetlepel witte wijnazijn
1 bakje zure room
1/2 dl slagroom
1 1/2 eetlepel Franse mosterd
3 takjes dille
5 bieslooksprietjes
1 1/2 eetlepel kappertjes