Indonesische vissoep - Piendang

home > soepen > Indonesische vissoep - Piendang

Snijd de paprika in dunne repen en deze weer in blokjes. Snipper de ui en de knoflook. Laat de slaolie heet worden, smoor er eerst de ui en de knoflook in met de koenjit. Smoor daarna de paprikablokjes 5 min. mee. Voeg toe: het water, de inhoud van het blikje makreel (inclusief het vocht, doch de makreel ontgraat) of de goed schoongewassen verse makreel, de in tweeën gebroken sperziebonen, het laurierblad, het stukje sereh of de citroenschillen, de suiker, de laos en het zout, het citroensap, de ketjap, wat peper en een paar druppels tabasco. Kook de soep 20 tot 30 min. Kook de laatste 2 min. de ontvelde en in stukjes gesneden tomaten mee. Proef de soep, voeg zonodig nog iets zout toe, hanteer desgewenst de pepermolen nogmaals en doe er eventueel nog enkele druppels tabasco bij. De smaak mag pittig en vrij zuur zijn. Serveer de soep bij droge rijst.





Ingrediënten voor 4 personen

1 groene paprika, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 eetl. slaolie, 1 theel. koenjit (curcuma), ¾ l water, 1 blikje makreel (ca. ½ l) of 500-750 g verse makreel, 100 g sperziebonen, 1 laurierblad, 1 stukje sereh of 2 flinke stukjes citroenschil, ½ theel. suiker, 1 theel. laos, 1 theel. zout, sap van ½ citroen of assemwater, 1 eetl. ketjap asin, peper, tabasco, 2 tomaten