Kaassoep

home > soepen > Kaassoep

Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Was de winterwortel en snijd deze in kleine stukjes. Was de selderij – gebruik een flinke hoeveelheid – en hak deze fijn. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de knoflook en de ui glazig. Voeg er de wortel en de selderij aan toe en laat de inhoud van de pan onder voortdurend roeren op een zacht pitje kleuren. Voeg na 5 min. de bloem toe en roer het geheel goed door elkaar. Giet er de melk en de bouillon bij en kook er een gebonden soep van. Blijf regelmatig roeren. Strooi er de geraspte kaas bij en breng de soep op smaak met versgemalen zwarte peper en weinig zout – de kaas is zelf al aardig zout. Proef de soep dus voordat je met zout gaat strooien. Laat de soep met een deksel op de pan ca. 15 min. op het kleintste pitje staan en roer haar af en toe om. Giet er vlak voor het opdienen een flinke scheut zure room door. Serveer de soep met stokbrood.





Ingrediënten voor 4 personen

1 grote ui, 1 teentje knoflook, 100 g boter, 1 winterwortel, selderij, 20 g bloem, ½ l melk, ½ l bouillon, 350 g geraspte kaas, 4 eetl. zure room, versgemalen zwarte peper, zout