Russische bietensoep (Bortsch)

home > soepen > Russische bietensoep (Bortsch)

Trek 3 tot 4 uur bouillon van het vlees, het water, het zout, de kruiden, de ui en het stukje selderij. Zeef de bouillon, verwijder de kruiden, verdeel zonodig het vlees in nog kleinere stukjes. Snijd 1 geschilde rauwe biet en de overige groenten in reepjes en smoor de groenten 5 min. in de reuzel. Doe er de gezeefde bouillon, het kleingesneden vlees, de tomatenpuree, de 2 aardappelen (rauw, en geraspt), de suiker en 1 eetl. azijn bij. Kook alles tezamen nog 1 uur en nu komt het!. Rasp de twee resterende rauwe bieten op een fijne rasp, doe daarbij 2 dl water en ook weer 1 eetl. azijn. Roer het goed door, doe alles in een doekje!. Pers er zoveel mogelijk sap uit. Is er een sapcentrifuge aanwezig, gebruik deze dan. Voeg het mooie rode sap op het laatste moment bij de soep. Proef de soep, voeg zonodig nog zout toe, de smaak mag vrij zuur zijn. Bestrooi de soep met fijngesneden of geknipte bladselderij of bieslook





Ingrediënten voor 4 personen

500 g schenkelvlees, ¾ l water, 10 g zout (½ eetl.), 2 laurierbladeren, 5 peperkorrels, 10 kummelzaadjes, 1 ui, 1 stukje knolselderij, 3 rauwe bieten, (prei, kool, wortel, knolselderij, tezamen 300-400 g),50 g reuzel (2 eetl.), 1 flinke eetl. tomatenpuree, 1 eetl. suiker, 2 eetl. azijn, 2 aardappelen, 2 dl water, bladselderij of bieslook, 2-3 dl zure room of Bulgaarse yoghurt