Sayadi
Wrijf de filets aan beide zijden in met 1 theelepel zout en leg ze 1 1/2 uur in de koelkast
Verhit intussen 1 eetlepel olie in de soeppan en fruit de uien hierin goudgeel
Voeg de visresten, het water en peper toe en breng alles aan de kook
Laat het op een laag vuur 20 minuten trekken
Zeef de bouillon en houd die apart
Week de rijst 30 minuten in water en giet af
Breng 6 koppen visbouillon aan de kook, doe de rijst erbij en roer een keer goed door met een vork
Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de rijst zachtjes koken tot al het water is opgenomen; dit duurt ongeveer 25 minuten
Verhit terwijl de rijst kookt de rest van de olijfolie in een koekenpan en sauteer de vis 4 minuten aan elke kant, of tot het visvlees gemakkelijk loslaat
Haal het uit de pan en houd het warm
Beboter een ondiepe pan of een springvorm en leg de amandelen en de pijnboompitten in een decoratief patroon op de bodem
Leg er voorzichtig een laag gekookte rijst overheen en druk het stevig aan met een houten lepel of spatel
Keer de rijst om op een schaal en garneer met de visfilets
Breng de rest van de bouillon aan de kook en roer er het citroensap en 1/4 lepel zout doorheen
Giet het in een sauskom en dien op bij de vis en de rijst
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg schelvis-, kabeljauw- of zeebaarsfilets
1 1/3 theelepel zout
4 eetlepels olie
2 kleine gesnipperde uien
Koppen, graten en ander visafval
1 liter water
Versgemalen zwarte peper
1 1/2 kop rijst
1/2 kop amandelen gemengd met pijnboompitten
Citroensap