Zuurkoolsoep - Potage choucroute

home > soepen > Zuurkoolsoep - Potage choucroute

Een soep afkomstig uit Oost-Europa. Behalve zuurkool worden nog allerlei ingredieënten in de soep verwerkt. Met evenveel recht zou men kunnen spreken van een zure goulashsoep. De soep heet een kater te voorkomen.
Zet het vlees op met 1½ l water, de ui, de worteltjes, de takjes peterselie, de peperkorrels, de laurierbladeren en 3 theel. zout. Laat dit alles 2 tot 3 uur trekken tot het vlees zacht is maar nog niet uit elkaar valt. Zeef de bouillon, zoek het vlees uit, verwijder zeentjes en velletjes en snijd het klein. Snijd ook de worteltjes klein, doe de rest (ui, peterselie, kruiden) weg. Snijd 1 grote ui in snippers. Laat de boter smelten, fruit daar de ui heel lichtgeel in, strooi de bloem (4 afgeschudde eetl.) erover en laat deze langzaam al roerende ‘blond’ worden. Voeg dan de bouillon, het vlees, de worteltjes, de kleingesneden zuurkool, de tomatenketchup, het kummelzaad, het paprikapoeder en de aan reepjes of in blokjes gesneden salamie toe. Laat de soep 1 uur zachtjes doortrekken. Roer er de slagroom en veel fijngesneden of geknipte peterselie door. Proef de soep, maak ze zonodig op smaak af met nog iets zout, en eventueel iets strooiaroma, peper, paprikapoeder of tomatenketchup. Lekker met stokbrood.





Ingrediënten voor 4 personen

300-500 g schenkelvlees of runderpoelet, 1½ l water, ½ ui, 2 worteltjes, peterselie, 10 peperkorrels, 10-15 g zout (3 eetl.), 2 laurierbladeren, 1 grote ui, 50-75 g boter (2 flinke eetl.), 40 g bloem, 150 g zuurkool, 3 eetl. tomatenketchup, 1 theel. kummel (karwij), 1 theel. paprikapoeder, 100 g salami of een andere worst waar knoflook in zit, 1/8 l slagroom, peterselie, eventueel strooiaroma, peper