speciale-kerstgerechten
Het is weer bijna zover, de gezellige dagen van de kerst zijn weer in aantocht (of zijn er al). Gezellig met familie en vrienden om te tafel zitten (en om de kerst boom natuurlijk) en genieten van zelf gemaakte kerstgerechten. Op deze speciale Kerstpagina veel lekkere voor, hoofd, bij en -nagerechten speciaal bestemd voor de feestelijke kerstdagen. Geniet er van, en wees voorzichtig straks in het nieuwe jaar.
Wat is kerstmis?
Hieronder volgt een korte samenvatting over het ontstaan van ons kerstfeest.
De Germanen vierden rond 25 december midwinter- of joelfeesten. Feesten van dankbaarheid voor wat geweest was en hoop voor wat nog komen moest. Ze duurden 13 dagen en 12 nachten (van 24 december tot 6 januari) en sloten direct aan op de grote slachttijd. Er werd niet gewerkt, maar wel enorm veel gegeten, gedronken en lawaai gemaakt. Het lawaai was bedoeld om de geesten die tegen het einde van het jaar tevoorschijn komen te verjagen.
Er brandden voortdurend enorme vreugdevuren waarop brandoffers werden gebracht aan de goden, godinnen, schimmen en doden. Alles werd versierd met groenblijvende takken en twijgen, die gezien werden als symbool van vruchtbaarheid en verjager van heksen, geesten en ziekte. Niet alleen de Germanen kenden deze midwinterfeesten en symboliek, ook Romeinen, Egyptenaren en nog veel meer volken vierden in de winter dit ‘feest van het licht.’
Pas in 381 kwam het Christelijke element om de hoek kijken: men koos 25 december als geboortedag van Christus. Voor 381 werd alleen Zijn kruisiging, besnijdenis en wederopstanding herdacht en gevierd. Het heidense ‘feest van het licht’ versmolt vervolgens met het Christelijke ‘feest van de vrede’. De kerk maakte op deze manier handig gebruik van de enorme populariteit van de joelfeesten om het Christendom verder te verspreiden.Advent
Kerstmis wordt voorafgegaan door Advent (=Nadering). Tijdens de Advent zijn Christenen in afwachting van de komst van Jezus. Advent begint op de vierde zondag voor Kerstmis (het begin van het kerkelijk jaar) en duurt tot Kerstavond. Kinderen krijgen een adventskalender met voor elke dag een ‘deurtje’ waar iets lekkers achter verstopt zit. Er wordt een adventskrans met vier rode of gele kaarsen neergezet. De eerste kaars wordt op adventszondag aangestoken en elke zondag erna wordt er een kaars extra aangestoken.
Tijdens de adventsperiode worden overal Kerstmarkten gehouden. Zo vertrekken er dagelijks bussen vol Nederlanders naar de beroemde Kerstmarkt in Dusseldorf. Al met al bezoeken jaarlijks vele tienduizenden Nederlanders de kerstmarkten in Nederland en Duitsland.
Kerst gerechten
- Noorse kerstpastei
- Lamsgebraad
- Kerstpasta met kip en gorgonzolasaus
- Aardappelen met ricotta en gegrilde groenten
- Aardappel gevuld met bacon
- Feestelijk varkenshaasje wellington
- Auberginetorentjes met peterseliesaus
- Kalkoen gevuld met kastanje en rijst
- Gebakken makreel
- Biefstuk met cognacsaus
- Warme dadelpuddinkjes met toffee saus
- Kipfilet fume met mango-vinaigrette
- Gegratineerde zalmtournedos in room
- Ossenhaas met Champignons
- Broccoli met hazelnoot
- Wintersalade
- Gegratineerde groenteschotel
- Julienne van groenten
- Spinazie met knoflookroomsaus
- Vegetarische quiche
- Gekruide mix van sperziebonen
- Gevulde kipfilet in Serrano ham
- Biefstuk met rode wijn-geitenkaassaus
- Kerstpizza's
- Zalmcarpaccio
- Ravioli met gorgonzola-roomsaus
- Gevulde visrolletjes
- Apfelstrudel met vanille
- Gecaramelliseerde appel
- Pommes 'Dauphine'
- Gebakken geitekaasjes
- IJstulband
- Gevulde peren met pruimen
- Lamsbout met knoflook en rozemarijn
- Tongrolletjes met Hollandaisesaus
- Ossenstaartsoep
- Boekweitflensjes met kwark en kersen
- Champignonstroganoff met pasta
- Cranberry-uien confit
- Beenham met honing
- Kalkoen gevuld met champignons en gehakt
- Kerstkrans van banket
- Mini quiches
- Selderierolletjes
- Haricots verts met pijnboompitten
- Aardappel-torentjes (pommes duchesse)
- Saffraansaus
- Mosterdsaus
- Honing-tijmsaus
- Ossehaas in deeg
- Lamskroon
- Kip in calvados-roomsaus
- Kerst Bowl
- Caribische Kerst Cake met rum
- Appelflappen
- Gevulde sinaasappel
- Citroenmousse
- Mokkamousse
- Koffie-ijs met boerenjongens
- Geroosterde Franse krieltjes met zwarte olijven
- Parelhoen met aspergetips en geroosterde hazelnoten
- Gegratineerde oesters
- Spinaziesoep met gerookte kip
- Gevulde komkommerbootjes
- Wildbouillon met tauge
- Kalkoentournedos met appel en gembersaus
- Kerstpudding
- Chocolade mousse
- Zalmmousse
- Lasagne van groenten
- Sabayon William
- Gepofte aardappelen met kruidenboter
- Ierse aardappeltaart
- Reefilet met kruidenlaagje
- Gepeperde zeeduivel met rode wijnsaus
- Kalfsbouillon met groenten
- Kerststronk
- Geglaceerde kalkoen
- Wilde eendenborstfilet met paprikasaus
- Gevulde ananas
- Hazenfilets met bosbessensaus
- Gebraden eend in ananassaus
- Boeuf bourguignon
- Forellen in een spekjasje
- Scholletjes met spek
- Garnalencocktail
- Gerookte forel met mosterdsaus
- Spinazie-champignongratin
- Kipfilet gevuld met zalm
- Varkensfilet in bladerdeeg
- Zuppa pavesa
- Kastanjesoep
- Carpaccio van gerookte kip met boerenjongens
- Auberginetorentjes met peterseliesaus
- Gekaramelliseerde spruitjes met geroosterde aardappelen
- Bonbon gevuld met *écrevisse
- Rode kool met kastanjes
- Rosbief met portsaus
- Fazant met zuurkool
- Kipfilets gegrild met honingsaus en bacon
- Frincandeau met Honing en Spek
- Lamskoteletjes met een saus van rode wijn en chocolade
- Bread en butterpudding met whiskey-marmelade en butterscotch-saus
- Kalfsoester met een mosterdnotenkorstje
- Kerstpasta met kip en gorgonzolasaus
- Beenham met ananas en rozemarijnsaus
- Varkenshaas in sinaasappel koriandersaus
- Rose gebraden ganzenborst met sinaasappel/grapefruitsaus
- Lamsvlees met paddestoelensaus
- Eendenborstfilet met paprikasaus
- Feestelijke varkenshaasje Wellingtone
- Kalfsoester met tomaten-olijvensaus
- Parelhoen in filodeeg
- Ossehaas in deeg
- Gegratineerde zalmtournedos in room
- Reebiefstukjes met rode kool en kastanjes
- Kalkoenrollade met spekjes,
- Kruidenbolletjes
- Kalkoenfiletstukjes met spek
- Varkenshaasbiefstukjes met spek
- Kreeft met 2 soorten mayonaise
- Indische Crèmesoep
- Zalm uit de Champagne
- Varkenshaasje met Prei
- Ossehaas met Champignons
- Kipfilet met Champignons
- Grootmoeders Oliebollen
- Gehaktballetjes in Tomatensaus
- Konijn met Room en Mosterd
- Kalkoen (gevuld)
- Kalkoen op z'n Vlaamsch
- Gebraden Kalkoen
- Speciaal kerstgerecht 1