Temaki-sushi met garnalen
home > sushi > Temaki-sushi met garnalen
Voorbereiding:
Voor de sushirijst: De rijst wassen en laten uitdruppelen. Met water in een pan langzaam aan de kook brengen. Ongeveer 2 min. laten koken, dan de hitte reduceren en de rijst afgedekt 20 min. in de plan laten staan. de hitte uitschakelen, deksel er afnemen. Een schone handdoek over de ketel leggen en het deksel er weer op doen. Nog eens 10 min. laten staan. Ondertussen in een kleine pan de azijn met zout en suiker licht verwarmen en door elkaar roeren, de suiker oplossen. De rijst in een schotel doen en direct mengen met azijnmengsel. Tot kamertemperatuur laten afkoelen en met vochtige doek afdekken.
Voor de garnalensushi:
De komkommer, wortel wassen en schillen. In ca. 7 cm lange brede repen snijden. de wortelrepen in kokend water blancheren. De zeewierblaadjes in kwadraten van ongeveer 12 cm lengte snijden, een blad met de punt omlaag op de linker handpalm leggen, ca. 1 el rijst, 3 shrimps (garnalen), een paar stukjes komkommer, wortel en rammenas erop leggen, met een beetje wasabikruiden. Nu het zeerwierblad als een puntzakje oprollen en voor iedere hap even in de sojasaus dippen.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de sushi-rijst:
250 g ongepelde rijst
275 ml water
3 eetl. rijstazijn of appelazijn
1 theel. suiker
½ theel. zout
Voor de garnalen-sushi:
halve komkommer
1 grote wortel
150 g rammenas
24 middelgrote shrimps (garnalen)
8 blaadjes gedroogde en geroosterd zeewier
2 theel. wasabi (groene rammenas) gemaakt van poeder of als pasta
Voor de dip:
100 ml sojasaus (kikkoman)