Gazpacho met sjalotten (koude Spaanse soep)
home > tapas > Gazpacho met sjalotten (koude Spaanse soep)
Pel de sjalot, halveer deze en snipper hem in ragfijne stukjes. Schil de komkommer. Halveer de paprika’s en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Was de tomaten. Snijd de komkommer, de paprika en de tomaten in grove stukken. Doe alle ingrediënten in de blender of pureer ze met een staafmixer tot een gladde massa.
Zeef de massa en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat de soep voor serveren minstens 1 uur afkoelen in de koelkast.
Tips:
Deze koude soep stamt uit het Spaanse Andalucia, waar de zomers zo verzengend heet kunnen zijn dat je niet aan hete soep moet denken. Gazpacho is van oorsprong een eenvoudige, boerse soep van oud brood, knoflook, olie en azijn. Pas na de ontdekking van de Nieuwe Wereld, toen tomaten en paprika’s geïntroduceerd werden in Europa kreeg gazpacho z’n huidige samenstelling en rode kleur. Het belangrijkste is om rijpe, rode tomaten te kiezen met veel smaak. Voeg zongedroogde tomaat (in olie) toe om de soep nog voller van smaak te maken. Snijd bij knoflook oudere teentjes in de lengte door om de groene kiem, die scherp en bitter smaakt, te verwijderen. Bereidingstijd: 25 minuten.
Ingrediënten voor 4 personen
½ komkommer
1 sneetje witbrood zonder korst
1 sjalot
8 pomodori tomaten
½ teentje knoflook, geperst
2 rode paprika’s
½ dl olijfolie
Peper en zout