Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
home > tapas > Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Pel de uit en de teentjes knoflook en hak ze klein. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en fruit daarin de uit en de knoflook tot de ui glazig is. Doe het gehakt in een diepe kom en meng de gehaktkruiden (volgens aanwijzing op de verpakking) en het paneermeel erdoor. Klop de eieren los, schep ze door het gehakt en meng het geheel goed. Rol van de gehakt balletjes met een doorsnede van ca. 4 cm. Strooi bloem op een bord en rol de balletjes daardoor. Giet de resterende olijfolie in de pan met de gehakte ui en doe daar de gehaktballetjes bij. Bak ze aan alle kanten mooi bruin. Doe de tomaten, de sherry, de rode wijn, de tomatenpuree en de bouillon bij de gehaktballetjes. Snijd de paprika in blokjes van ca. 1 cm en voeg ze er eveneens bij. Leg het deksel op de pan en laat het geheel gedurende 45 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en serveer het geheel in een mooie schaal en strooi er versgehakte peterselie over.
Tips:
Het lamsgehakt kan desgewenst ook vervangen worden door kalfsgehakt of mager rundergehakt. Half-om-half-gehakt is te vet om dit gerecht goed te kunnen maken. In plaats van paneermeel kunt u ook enkele beschuiten verkruimelen. Bereidingstijd: 1¼ uur.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg lamsgehakt
250 gram ontvelde tomaten (blik of pak)
1 kippenbouillonblokje opgelost in ½ liter water
1 groene paprika
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
3 eieren
75 gram paneermeel
75 gram bloem
4 eetlepels sherry
½ glas rode wijn
4 eetlepels olijfolie
2 takjes peterselie (vers)
gehaktkruiden
zout
versgemalen (zwarte) peper