Vis met gembersaus
home > thais-koken > Vis met gembersaus
Aan beide kanten van de schoongemaakte vis diagonaal een rasterpatroon inkepen. Van meel, maïsmeel en koud water een dun beslag maken. Een laag van ca. 8 cm olie in een wok of grote pan verhitten. Vis goed door het beslag wentelen en in de olie frituren; een keer omdraaien. Wanneer het vlees op de dikste plaats gemakkelijk met een vork losprikt kan worden, vis uit de pan nemen en op een schotel leggen.
Voor de saus: de paddenstoelen laten uitlekken en uitknijpen. Steeltjes verwijderen, hoedjes in fijne reepjes snijden. Alle ingrediënten voor de saus in een pan verhitten en ca. 4 min. zachtjes laten koken. Saus over de vis schenken en met chilipeper, lente-uitjes en korianderblaadjes garneren. Serveren met rijst. Let op: rijstazijn is te vervangen door witte-wijnazijn of appelazijn. Net zo veel gebruiken tot de suiker niet meer overheerst en de saus zoetzuur smaakt
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg baars of brasem, 80 g meel, 80 g maïsmeel, olie voor het frituren
voor de gembersaus: 6 gedroogde, Chinese zwarte paddenstoelen, geweekt, 4 theel. donkere sojasaus, 6 eetl. bruine basterdsuiker, 4 eetl. rijstazijn, 6 eetl. ingelegde Japanse gember, in reepjes, 4 eetl. water, ½ theel. maïsmeel
voor de garnering: 1 rode chilipeper, zonder zaad, in reepjes, 1 lente uitje, in reepjes, korianderblaadjes