varkensvlees-recepten

Varkensvlees biedt net als rundvlees een hele waaier aan culinaire mogelijkheden en is geschikt voor zowel de dagelijkse keuken als voor feestbereidingen. De meest gekende stukken van het varken zijn het varkenshaasje, de varkenskotelet, de mignonnette, de spieringkotelet, het varkensgebraad en het varkensgehakt.
Aankopen
Er bestaat een kwaliteitslabel voor varkensvlees “Certus”. Op die manier koopt u enkel varkensvlees van de beste kwaliteit.

Bewaren
Varkensvlees kan u ruim één dag in de koelkast bewaren.

Bereiding
Varkensvlees leent zich tot een oneindig aantal bereidingen en is gemakkelijk combineerbaar met andere ingrediënten.

Gezondheid
Varkensvlees bevat gemakkelijk verteerbaar, hoogwaardig eiwit, vitaminen en mineralen zoals ijzer en magnesium. Varkensvlees heeft een vetgehalte van 3% tot 35%. Varkens hebben zowel magere stukken vlees zoals varkenshaasje, varkensmignonnette en gebraad) als vette stukken zoals spek en worst. Een eenvoudige manier om het vetgehalte van varkensvlees te beperken is na bereiding het zichtbare vet weg te snijden.

Ribbetjes koopt u het beste supervers aan. Vraag bij de slager naar vleesribben en niet de gekende spareribs waar vaak erg veel been aan is. De spareribs gebruikt u beter voor de barbecue.

Prik met een vork in de worsten voor u ze op de grill legt. Dan barsten ze niet open tijdens het braden.

Als u een kotelet aanbakt in een mix van boter en olijfolie blijven de sappen bewaard en krijgt het vlees een mooie kleur. De kotelet lichtjes bebloemen vormt een mooi alternatief.

Gebruik steeds gekookte ham om te verwarmen. Als u gerookte of gedroogde ham opwarmt, smaakt het gerecht veel zouter en verliest het te veel van zijn unieke smaak. Wilt u toch gerookte vleeswaren gebruiken? Voeg ze dan zo laat mogelijk toe.

Wilt u graag zelf brochettes maken? Gebruik hiervoor eens varkensspiering. Dit vlees blijft lekker sappig op een spies, maar is wel iets vetter.

Hoe u de haasjes sappig houdt? Haal ze voor het bakken even door de bloem. Dan drogen ze niet uit. Het verrukkelijke gouden kleurtje krijgt u er gratis bij.

Oosterlingen gebruiken een speciaal vuur met extra hoge temperaturen om te wokken. Ons gaspitje haalt meestal die warmte niet, waardoor we de ingrediënten niet wokken, maar koken in de pan. Bak daarom steeds kleine porties. Hou ze warm en op het einde warmt u alles nog eens samen op.

Gehakt verkleurt als het lang in contact komt met lucht. Dat is een volstrekt natuurlijk en ongevaarlijk verschijnsel. Verkleurd gehakt is dus nog prima geschikt voor consumptie. Wanneer gehakt echt bedorven is, ruikt u dat wel meteen.

Oosterlingen gebruiken een speciaal vuur met extra hoge temperaturen om te wokken. Ons gaspitje haalt meestal die warmte niet, waardoor we de ingrediënten niet ‘wokken’, maar koken in de pan. Bak daarom steeds kleine porties. Hou ze warm en op het einde warmt u alles nog eens samen.

Snijd de rode ajuin fijn en bak ze in olijfolie goudbruin. Voeg de suiker, rode wijn, kalfsbouillon en kruiden toe. Laat alles inkoken tot er 1 dl overblijft. Kruid het vlees met peper en zout en bak het rondom in olijfolie. Bak 15 minuten op 125°C in de oven (het vlees moet een beetje rozig blijven in het midden). Bestrijk met de peperglaze. Breng de kippenbouillon en de room aan de kook, klop de polenta erdoor en laat 20 minuten koken op een zacht vuur. Kruid met peper, zout en parmezaankaas. Serveer het vlees met de polenta en eventueel shii-take, look, een sjalotje en eventueel Chinese kool.

Vers vlees moet worden bewaard in de koelkast. Bij een temperatuur van 2 tot 5 graden Celsius, kan het één tot twee dagen worden bewaard, gehakt maximaal 1 dag. Controleer regelmatig met een thermometer de temperatuur van uw koelkast. Vaak is deze te hoog.

Varkensvlees wordt onterecht als “vet en calorierijk” aanzien. Er zijn ook heel wat magere varkensvleesstukken zoals mignonnette, haasje of filet, varkensoester, gebraad, kotelet…
Deze stukken bevatten niet meer vet dan bijvoorbeeld mager rundvlees of kip.

Om varkensvlees lekker mals en sappig op te dienen, schroei je het best aan alle kanten even dicht op een heet vuur. Daarna laat je het zachtjes verder bakken. Varkensvlees laat je best niet te lang bakken. Wanneer het vanbinnen nog licht rosé is, is het malser en sappiger.

Vetrandjes aan het vlees snij je er best pas na het bakken af. Ze zorgen voor een lekkere smaak, doordat de smaakstoffen tijdens het bakken uit het randje in het vlees trekken. Het vetrandje zorgt er ook voor dat het vlees minder snel uitdroogt.

Ham j

Ham wordt meestal in zijn geheel verwerkt tot de traditionele gekookte of gedroogde ham, eventueel gerookt. Verse ham kan men versnijden in zijn verschillende delen.
Ze lenen zich perfect om te marineren en zijn geschikt voor spies- en grillbereidingen.

Rug k
De rug van het varken bestaat uit verschillende spiergroepen van de nek tot de heup.
De verschillende delen van de rug kunnen als gebraad, met of zonder been, gebruikt worden of verder versneden worden tot individuele porties: spiering en kotelet.
Over het algemeen geldt: hoe verder naar achter, richting de heup, hoe magerder het vlees maar ook hoe minder sappig het stuk.

Schouder l
De schouder is een typisch onderdeel voor stoofschotels. Langzaam braden geeft ook een uitstekend resultaat. Naast braden en stoven kan het schouderstuk ook gebraiseerd worden en levert het perfect gehakt.

Buik m
De buik wordt verwerkt tot gezouten doorregen spek, eventueel gerookt, tot mosterdspek in rollade of nog tot gestoomd en gegrild boterhammenspek. Aan lekkere toepassingen is er geen gebrek voor buikspek.

Varkensvlees, een verrassend stukje vlees !

Varkensvlees recepten