Gevulde tomaten

home > vegetarische-gerechten > Gevulde tomaten

Kook de rijst gaar in weinig water met iets zout. Stort de rijst vervolgens op een zeef en laat de korrels uitlekken. Zet een koekenpan op het vuur en rooster hierin het sesamzaad goudbruin. Gebruik alleen het witte gedeelte van de sjalotjes en hak dit fijn. Snijd de bovenkant van de tomaten af en verwijder het binnenste tot er een wand van 2 cm. overgebleven is. Bewaar wat uit de vrucht komt in een kommetje. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalotjes 2-3 min. Hak de peterselie fijn en voeg het haksel samen met de gekookte rijst, de ontvelde en in stukjes gesneden hazelnoten, het geroosterde sesamzaad, zout, versgemalen zwarte peper en de gemengde specerijen aan de sjalotjes toe. Doe het binnenste van de tomaten en het daarbij vrijgekomen vocht erbij, en kook het geheel 3-4 min. zonder deksel tot het meeste vocht is verdampt. Vul de uitgeholde tomaten met de rijstvulling en leg ze in een grote koekenpan. Schenk de bouillon erbij en kook ze 4 min. Neem nu de tomaten uit de pan en breng het vocht weer aan de kook. Leng de maïzena aan met het citroensap en doe dit mengsel bij het grote geheel. Neem de pan van het vuur, klop het ei los in een kommetje en doe dit er scheutje voor scheutje bij. Verhit het mengsel en kook het tot het dik is geworden. Doe de gevulde tomaten erbij en kook het geheel 5 min. op een laag pitje. Schep af en toe wat saus over de tomaten. Doe het gerecht over op een niet te diepe schaal en bestrooi het met gehakte peterselie. Dien de gevulde tomaten zo heet mogelijk op.





Ingrediënten voor 4 personen

12 stevige tomaten, 2 eetl. olie, 12 sjalotjes, wat verse peterselie, 100 g rijst, 2 theel. hazelnoten, 2 theel. sesamzaad, ¼ theel. gemengde specerijen, 2,5 dl. groentenbouillon, ½ theel. zout, ¼ theel. versgemalen zwarte peper, 2 theel. maïzena, 2 eetl. citroensap, 1 ei