vis-recepten
Wanneer is vis vers
Verse vis is veerkrachtig. Druk met de vinger op de vis; de afdruk van uw vinger mag niet in de vis achter blijven. De ogen moeten nog helder zijn en bol staan. Zolang de vis vers is zijn de kieuwen rood. Vis moet neutraal ruiken en niet naar vis. Hoe sterker de vislucht, hoe ouder de vis.
Vis bereiden
Koken van vis
De term “gekookte vis” is zo ingeburgerd dat hij soms tot misverstanden aanleiding kan geven. Vis wordt nooit gekookt maar gepocheerd. Het water of de bouillon waarin u de vis wilt “koken” moet net tegen de kook aan moet zijn en vooral niet borrelen. Nog beter is een stoompan waarin het water (met kruiden) wel mag koken. De vis wordt gaar op het boven de stoom liggende rooster en behoudt beter zijn smaak omdat er geen sappen in het water verdwijnen.
Op de graat
Pocheer, stoom of bak vis bij voorkeur op de graat, en haal die er pas uit als de vis gaar is De aromaten die de graat bevat, mist u bij het bereiden van filets.
Bakken van vis
Vis wordt gebakken in een koekenpan of speciale visbakpan, in boter of (olijf)olie. Droog de vis goed met een schone doek of keukenpapier. Zout de schoongemaakte vis en laat het zout ongeveer 10 minuten intrekken, voeg peper en een paar druppels citroensap toe. U kunt ook speciale viskruiden gebruiken die u bij ons in de winkel kunt kopen. Voor de vis in de hete boter of olie gaat, wordt hij door de bloem gehaald (of gepaneerd). Haal de vissen of de moten door de bloem, dan door de melk en opnieuw door de bloem. Schud overtollige bloem eraf.
Paneren
Haal de vissen of moten door opgeklopt eiwit en daarna door het paneermeel. Schud overtollig paneermeel eraf.
Beweeg de vissen onder het bakken voorzichtig heen en weer om aanbakken te voorkomen (leg platvis met de lichte kant naar beneden in het hete vet). Bak de vis aan alle kanten goudbruin in schuimende boter. Neem de vis uit de pan en laat hem uitlekken op grauw papier om overtollig vet te verwijderen. Als u frituurt kunt u als “bekleedsel” ook een beslag maken, waar u de vis doorhaalt alvorens hem in het hete vet te laten glijden. Of ga ‘te-werk’ zoals het in het recept staat vermeld.
Vis recepten
- Viskroketjes
- Gestoomde zalm met sojascheuten en groene lasagne
- Geroosterde zalm met sinaasappel, venkel en komkommer
- Geroosterde makreel met honing- en peperdressing
- Gerookte visschotel met zomers slaatje
- Gebakken Kabeljauwfilet met een saus van cantharellen
- Gebakken Kabeljauw met cranberry
- Schol in Chinese bieslooksaus
- Gebakken Scholfilets
- Gebakken roodbaars met mierikswortel
- Rode poon met tomatensaus
- Exotische zeevisschotel met groenten uit de Filippijnen
- Paling in ‘t groen
- Nijlbaarsschotel met Italiaanse groenten
- Mosselsalade
- Mosselen met mosterdsaus
- Mosselen in de wok met rijst
- Gebakken Makreel met kokos, Ikan petjil (mangoet)
- Gebakken Makreel (Schots recept)
- Koolvis met kervelsaus
- Gebakken Koolvis met zoetzure saus
- Paella met kokkels en div. soorten vis
- Gegratineerde visschelp (kokkels)
- Gebakken Kabeljauw met cranberry
- Exotische visschotel met groenten uit de Filipijnen
- Combodjaanse kabeljauw met gember en limoen
- Inktvis in pittige kerrie
- Heilbot en zalm lasagne
- Haringsalade met avocado en peper
- Haringsalade
- Gegrilde griet
- Asperges met Stellendammertjes (garnalen)
- Gebakken Forel
- Gebakken zeebrasem met tomatencompote en pesto
- Dorade met tomaten basilicumsaus
- Vlaams vispannetje
- Gepocheerde Kabeljauw met bieslook
- Florentijnse Kabeljauwschotel
- Combodjaanse kabeljauw met gember en limoen
- Chinese visballetjes van kabeljauw
- Maatjessalade
- Tagliatelle met coquilles
- Kabeljauw venkel stoofpot
- Kabeljauw gebakken op zijn Grieks
- Zalm in bladerdeeg
- Verse zalm met stro-aardappeltjes
- Romige vissoep
- Gebakken Forel
- Haring in mosterdsaus
- Roergebakken mosselen met citroenrijst
- Kabeljauw in witte wijnsaus
- Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
- Zeebaars met olijven uit de oven
- Pasta Niçoise
- Kabeljauwschotel met aardappelen
- Kerrie-vis-goulash
- Kabeljauw met kerriesaus
- Schol voor fijnproevers
- Kabeljauw met paprika
- Makreel in folie gebakken
- Mosselen in het groen
- Paling in het groen
- Tonijnwraps met avocado (milde versie)
- Tonijnwraps met avocado (hete versie)
- Koolvis op roergebakken hutspot
- Viscurry met gember en koriander
- Visgoulash
- Tongfilets met champignons
- Visragoût
- Gemarineerde kabeljauw
- Zalm met krab en pruimen in rode wijnsaus
- Scholfilets met champignons
- Kabeljauw op z'n Biskaais
- Gebakken mosselen met whiskysaus
- Gebakken kabeljauw met whiskysaus
- Visragoût met paprika's
- Schelvis met bruine jus
- Baarsfilet in zoetzure saus
- Gegrilde heilbot
- Makreel met kruidenboter
- Koolvis "Cordon bleu"
- Snoekfilet in een kruidensaus
- Portugese visfilet
- Gebakken garnalen met whiskysaus
- Gevulde scholfilet
- Gestoofde paling bovenop of in de oven
- Bokking of haring gebakken
- Tongfilets met banaan