Rundvlees op zijn Vlaams
home > vlees > Rundvlees op zijn Vlaams
(Algemene werkwijze:, typisch Vlaamse gerechten) Het vlees met lauw water afwassen en drogen met een zuivere doek. Boter of vet goed laten bruinen in de stoofpan. Het vlees langs alle zijden goed bruinen. Specerijen bijvoegen. Naar de aard der bereiding bouillon, water of bier bijgieten, niet op het vlees. Stoofpan goed dichtsluiten en de inhoud gaar laten worden. Zo nodig het vocht ontvetten. Het vlees eruit nemen en het braad en stoofvocht binden. (let wel:) bij het smoren wordt minder vocht gebruikt dan bij het braden.
Het met peper, zout, laurier en ajuin gekruide vlees omtrent 1½ uur laten stoven. Daarna uit de pan nemen en het achtergebleven vocht goed roeren, zodat eventueel aanbaksel van de bodem van de pan loslaat. De dragonazijn toevoegen en binden met de aardappelbloem. De saus kan eventueel ontvet worden, maar dan moet je hem eerst laten afkoelen en het vet eraf scheppen. Leg er in het laatste half uur van de bereidingstijd de geschilde, gewassen en in stukjes gesneden aardappelen omheen.
Ingrediënten voor 4 personen
500 g rundvlees, 50 g boter, mespunt peper, theel. zout, 1 laurierblad, 50 g ajuin (ui), 2 eetl. dragonazijn, 1 eetl. aardappelbloem, 8 aardappelen