Belgische rundvleesschotel

home > winterkost > Belgische rundvleesschotel

Van 1/8 l water en 1 bouillonblokje, een bouillon trekken, 15 min. laten koken, van het vuur halen, tot het nodig is om bij het gerecht te doen. Het spek in blokjes snijden, een beetje uitbakken. Het vlees in stukjes snijden, in het spekvet goed aanbraden, met zout, peper, en de tijmblaadjes op smaak brengen. Een ¼ l van de rode wijn, en de laurierblaadjes toevoegen, het vlees afgedekt ca. 1 uur laten stoven, af en toe omroeren, de overige rode wijn erbij gieten. De worteltjes schoonmaken, schrappen, wassen, in dunne plakjes snijden. De uien pellen, in vieren snijden, en de worteltjes en de uien bij het vlees doen. De aardappels schillen, wassen, in schijfjes snijden, nogmaals wassen, met aanhangend vocht na 5 min. stooftijd van de groenten toevoegen, zout en peper erover strooien, ca. 15 min. laten stoven. De prei schoonmaken, wassen, in schijfjes snijden, bij het gerecht doen. De bouillon erbij gieten, de rundvleesschotel in ca. 10 min. gaar laten stoven, met flink wat zout en peper op smaak afmaken. Lekker met stokbrood.





Ingrediënten voor 4 personen

1 kg rundvlees, 70 g vet spek, 500 g worteltjes, 3 uien, 750 g aardappels, 1 prei, 1/8 l vleesbouillon, ½ l rode wijn, 2 laurierblaadjes, fijngewreven tijmblaadjes, zout, peper