Bloemkool-erwtensoep

home > winterkost > Bloemkool-erwtensoep

Verwarm de olie en boter in een ruime soeppan. Voeg de wortel, knolselderij, ui, knoflook er aan toe en bak alles onder voortdurend roeren licht aan. Blus de groenten af met water (± 1 liter) en voeg het bouillonblokje er aan toe. Breng het aan de kook en voeg 2/3 van de doperwten, de helft van de bloemkool en de kruiden er aan toe. Laat dit ca. 15 min. zachtjes koken. Nu in de mixerblender goed fijn pureren en door een zeef in een andere pan gieten. De overige doperwten en bloemkoolroosjes er aan toevoegen en nog 5 min. zachtjes laten koken. Indien nodig op smaak brengen met versgemalen peper en wat zout. Serveer met geroosterd meergranen brood en gezouten boter. Tip: voeg op het laatst roerei of plakjes gekookt ei aan de soep toe.





Ingrediënten voor 4 personen

2 eetl. boter, 1 eetl. plantaardige olie, 3 worteltjes in blokjes gesneden, ¼ knolselderij of koolrabi in blokjes gesneden, 1 grote ui in blokjes gesneden, 1 teentje knoflook, 1 kleine bloemkool in kleine roosjes gesneden, 200 g diepvries doperwten, 2 eetl. bladselderij, 1 theel. tijmblaadjes, ½ theel. gedroogde oregano, 1 groentebouillonblokje, versgemalen peper, snufje zout indien nodig, 8 sneden geroosterd meergranen brood, gezouten boter