Carbure á la Wil
home > winterkost > Carbure á la Wil
Snipper de ui en de knoflook. Snijd de geschrapte winterwortel in de lengte in vieren en daarna in plakjes van 0,5 cm. dik. Snijd de schoongemaakte groene kool, en de paprika in reepjes. Was de sperziebonen en snijd ze in tweeën. Snijd de prei in ringen en was ze. Schil de aardappels, was ze, en snijd ze in blokjes. Verhit de olie in een grote pan en laat de ui, knoflook en de spekblokjes omscheppend bakken tot de ui glazig is. Laat de casselerrib en de salami die in blokjes gesneden zijn kort meebakken. Voeg de winterwortel, groene koolreepjes, aardappelblokjes, paprikareepjes, tijm, de Provençaalse kruiden, de marjoraan en het laurierblaadje toe. Voeg een hoeveelheid water toe, zodat het geheel net onder staat, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het 2-2½ uur zachtjes pruttelen. Voeg naar een uur de sperziebonen en de prei toe. Op smaak brengen met zout en peper. Ongeveer het laatste half uur de witte bonen en de tomaten toevoegen. Deze soep is heel goed 1 dag tevoren te maken. Lekker met stokbrood met kruidenboter. En een lekker rood wijntje.
Ingrediënten voor 4 personen
200 g casselerrib, plakken van 0,5 cm. dik, 200 g salami, plakken van 0,5 cm. dik, 150 g magere spekblokjes, 1 grote ui, 1-2 teentjes knoflook, 200 g sperziebonen, 3-4 grote aardappels, 1 rode paprika, ½ groene kool, 1 prei, 1 winterwortel, 1 grote pot (ca. 700 g) witte bonen, 1 blik (400 g) gepelde tomaten, 3-4 eetl. olijfolie, 2 theel. gemengde gedroogde Provençaalse kruiden, zout, versgemalen peper, wat marjoraan, wat tijm, 1 laurierblaadje