Asperges met aspergesaus gerookt kipfilet

home > asperges > Asperges met aspergesaus gerookt kipfilet

Bereiding Mousseline: Verwarm de oven op 200 graden.
Schil de asperges, snij van de onderkant het houtige deel en snij ook de kopjes eraf, houd deze apart.
Snij de asperges in kleine stukjes en kook ze gaar in ± 8 minuten. Laat ze uitlekken en pureer ze daarna in de keukenmachine. Voeg het ei en de dooiers toe, laat nog even draaien. Voeg vervolgens de koude room toe en meng, alles nog een keer.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Beboter 4 timbaaltjes of koffiekopjes en doe daar de aspergesmassa in. Zet ze in een ovenschaal en giet er zoveel kokend water bij dat ze voor 2/3 in het water staan. Zet de timbaaltjes in de warme oven en laat ze in 20 minuten gaar worden. Kook ondertussen de aspergekopjes in 4 minuten gaar met water, zout en boter.
Bereiding saus:
Breng de fond aan de kook. Voeg de aspergeschillen toe en laat alles in 20 minuten voor 1/3 inkoken. Voeg de wijn toe en laat alles weer inkoken tot 1 deciliter. Voeg vervolgens de room toe en laat alles tot een mooie sausdikte inkoken. U houdt dan 1 tot 1,5 dl over. Breng op smaak met peper, zout en monteer ( fluweel zacht maken) dan af met de koude boter.
Stort de timbaaltjes op borden. Leg daaromheen de in plakjes gesneden kipfilet en aspergepuntjes. Lepel er wat van de saus bij. Garneer met een plukje kervel.





Ingrediënten voor 4 personen

500 gram asperges
1/8 slagroom
1 ei
2 eidooiers
peper
zout
snufje nootmuskaat
200 gram gerookte kipfilet
enkele plukjes kervel
voor de saus:
schillen van de asperges
2,5 dl gevogeltefond
1 dl witte wijn
1 dl room
35 gram boter