Gevulde peren met chocoladesaus
home > chocolade-recepten > Gevulde peren met chocoladesaus
Doe het citroensap en de schil, het sinaasappelsap, de wijn, de kruidnagels en de kristalsuiker in een grote pan. Verwarm alles op laag vuur tot de suiker is opgelost. Schil de peren, maar laat de stelen zitten. Snijd een plakje van de onderkant van de peren, zodat ze kunnen staan. Snijd vanaf onder het klokhuis weg met een scherp mes. Zet de peren rechtop in de siroop in de pan. Laat de peren afgedekt 20 minuten sudderen, tot ze gaar zijn. Haal de peren uit de siroop en laat ze afkoelen. Verwijder de kruidnagels. Laat de siroop in 45 minuten inkoken tot ongeveer 200 ml. De siroop zal veel donkerder en dikker worden. Laat de siroop afkoelen. Leg de afgekoelde peren op hun zijkant. Snijd de peren aan één kant met een scherp mes open, maar laat ze bij de steel vastzitten (de bedoeling is om in het midden een holte te maken). Klop de slagrom stijf en meng de hazelnoten erdoor. Schep in de holte van elke peer wat van dit mengsel. Duw de peren zachtjes dicht en zet ze rechtop op een schaal. Smelt voor de chocoladesaus de chocolade en de boter samen in een klein pannetje. Niet laten koken ! Schep een beetje van de siroop over elke peer en serveer de rest apart. Schenk een beetje chocoladesaus over elke peer en serveer.
Dit is misschien wel de allerlekkerste combinatie: peren en chocolade. Kies rijpe peren; b.v. Poire Williams voor dit recept.
Ingrediënten voor 4 personen
1½ eetlepel citroensap
geraspte schil van 2 onbespoten citroenen
300 ml vers geperst sinaasappelsap
600 ml halfzoete witte wijn
4 kruidnagels
115 g fijne kristalsuiker
6 rijpe peren
90 ml slagroom
75 g gedopte hazelnoten, geroosterd en in stukjes
55 g pure chocolade met 70% vaste cacaobestanddelen
15 g boter