Nyama na Irio (Rundvlees in een groene Puree) uit Kenia
home > de-wereld-op-tafel > Nyama na Irio (Rundvlees in een groene Puree) uit Kenia
De Irio. Laat een blik erwten uitlekken en vang het vocht op.
Haal de erwten door een zeef of groentemolen om er een puree van te maken (of pureer ze met een staafmixer). Laat een blik maïskorrels uitlekken en voeg het opgevangen vocht bij dat van de erwten. Bereid in een grote pan ca. 1 kg instant aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking, waarbij je het opgevangen vocht gebruikt als deel van de vereiste vloeistof. Voeg toe: 3 eetl. boter, 1 theel. zout en ¼ theel. peper. Meng de erwtenpuree onder de aardappelpuree, zodat u een egale, groene kleur krijgt. Schep de uitgelekte maïskorrels erdoor. De structuur moet die zijn van een stevige, dikke aardappelpuree. Het rundvlees: snijd in een grote koekenpan 1½ kg filet mignon (of een stuk ander mals rundvlees) in reepjes van 5 × 1½ x 1½ cm. Braad ze lichtbruin in 100 g boter. Haal het vlees uit de pan.
Meng door het braadvet 6 eetl. bloem om zo een roux te maken. Voeg dan toe: 500 ml uiensoep, gemaakt van een pakje en gekookt tot half-sausdikte. Kruid met zout, peper en een beetje Tabasco. Leg het vlees terug in de saus en laat nog enkele min. sudderen. Schep een bergje Irio in het midden van een bord. Maak in het midden van het bergje een gat met een doorsnede van ca. 5 cm. Vul de opening met ca. 125 g runderreepjes met saus. Strijk de Irio glad, zodat alles lijkt op een vulkaan.
Ingrediënten voor 4 personen
1 blik erwten (ca 500 g), 1 blik maïskorrels (ca 500 g), 1 kg instant aardappelpuree, 3 eetl. boter, 1 theel. zout, ¼ theel. peper, 1 ½ kg filet mignon (of een stuk ander mals rundvlees) in reepjes van 5 × 1½ x 1½ cm, 100 g boter, Tabasco, 500 ml uiensoep, 6 eetl. bloem