Moskovische tulband
home > gebak-koek-tulband-en-taart > Moskovische tulband
Wel de krenten en rozijnen, laat ze goed uitlekken en droog ze af.
Bestrijk een tulbandvorm en een klein zandtaartvormpje dik met boter en bestuif ze met gezeefde bloem. Hak de koude, harde boter met de gezeefde bloem, de maïzena en het zout fijn en zet het op een koude plaats weg. Splits de eieren. Roer de dooiers met de helft van de suiker uit tot een schuimige dikke massa is ontstaan. Klop de eiwitten in een grote kom stijf en voeg er, al kloppend, bij gedeelten de overige suiker aan toe; voeg een volgende hoeveelheid suiker pas toe, nadat het eiwit weer geheel stijfgeklopt is. Leg hierop eerst de boter en de bloem, daarna de uitgeroerde dooiers en tenslotte de droge krenten en rozijnen of de goed uitgelekte gember. Schep de massa luchtig om tot een gelijkmatig deeg is verkregen. Doe het deeg direct in de tulbandvorm en het kleine vormpje over; ze mogen tenhoogste voor 3/4 worden gevuld. Zet de vormen op een rooster midden in een vrij hete oven (± 190°C). Laat de tulband in ± 45 minuten rijzen en gaar en bruin worden. Open de oven de eerste 20 minuten niet. Haal daarna het kleine gebakje uit de oven. Het gebak is gaar als het veerkrachtig aanvoelt. Laat de gare tulband 5 minuten in de geopende oven staan.
Stort de tulband op een taartrooster zodra hij van de kant van de vorm loslaat en laat hem afkoelen. Zet het kleine gebakje op de tulband en bestuif het gebak met gezeefde poedersuiker.
Variatie: Moskovische cakes (± 30 stuks)
Gebruik als vormpjes zandtaartvormpjes. De baktijd is dan ± 20 minuten.
Ingrediënten voor 4 personen
(doorsnee ± 20 cm)
Voor de vulling:
80 g krenten en rozijnen of 80 g gesneden gember
Voor het deeg:
80 g boter
75 g bloem
25 g maïzena
1 g zout
4 eieren
80 g suiker
poedersuiker