Volkoren notenkoek
home > gebak-koek-tulband-en-taart > Volkoren notenkoek
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de bodem van springvorm van 20 cm Ø met een vel bakpapier en sluit de vorm. Vet de rand dun in met boter. Kneed met een mixer met deeghaken of in de keukenmachine van de boter, de suiker, de vanillesuiker, het meel en 1 theelepel zout een samenhangend deeg. Druk het deeg uit op de bodem van de vorm. Bestrooi met de walnoten en druk ze licht aan. Bak de koek in het midden van de oven in 25 min. goudbruin en gaar. Verwarm de jam met 1 eetl. water en bestrijk hiermee de warme koek. Laat de notenkoek afkoelen en snijd in punten. Lekker met een lepel crème fraîche.
Tip: op de maalstenen van een korenmolen worden hele graankorrels ambachtelijk tot meel gemalen. Samen meel halen en bakken is voor klein én groot een leuk en leerzaam uitje. Kijk voor een korenmolen bij u in de buurt op www.molenaarsgilde.nl
Ingrediënten voor 4 personen
125 g boter of margarine op kamertemperatuur + extra voor het invetten, 100 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 150 g ambachtelijke volkoren tarwemeel, 100 g gedopte walnoten grofgehakt, 2 eetl. abrikozenjam, 1 theel. zout, eventueel crème fraîche