Gehakt bij de vleesfondue
home > gehakt > Gehakt bij de vleesfondue
Alles wordt stevig door elkaar gemengd, liefst met gespreide vingers. Vorm een grote bal en laat die op een koele plek een paar uur rusten. Daarna kunt u er alle kanten mee uit.
Opmerking: Straks komen er variaties ter sprake op het basisrecept en dan wordt het bovenstaande bedoeld.
Gehaktmix: Om het de kok of kokkin gemakkelijk te maken is er Gehaktmix te koop. Dat is een mix die zout, specerijen en ei vervangt. Men hoeft er slechts een kopje melk bij te gebruiken. De mix, droge vorm, is in zakjes te koop, net genoeg voor 500 gram gehakt.
De vleesfondue is, als we de meeste kookboeken mogen geloven, een zeer dure aangelegenheid. Daarin wordt immers geadviseerd om gebruik te maken van blokjes biefstuk, varkens-, ossen- en kalfshaas. Het blijkt nu echter dat een vleesfondue ook bijzonder geslaagd kan zijn als u gebruik maakt van gehakt in allerlei variëteiten. Het beste kunt u uitgaan van gekruid gehakt half-om-half, dat echter voor deze gelegenheid niet te vet mag zijn. Dit gehakt maakt u aan op de u vertrouwde manier met beschuit, iets koffiemelk, nootmuskaat, peper en zout. Met behulp van dit basisgehakt kunt u allerlei andere gehaktsoorten maken. Om u wat ideeën aan de hand te doen: Totaal 13 manieren.
gehakt met een weinig knoflook, fijngehakte peterselie en bieslook
gehakt met tomatenpuree, stukjes gehakte tomaat en gesnipperde ui
gehakt met gefruite uitjes en gesnipperd ontbijtspek
gehakt met toevoeging van een weinig pindakaas, ketjap en samba!
gehakt met stukjes paprika en bestrooid met wat paprikapoeder
gehakt van het basisdeeg zonder meer
kleine balletjes biefstuk-tartaar
balletjes biefstuk-tartaar met bieslook en fijngehakte peterselie
balletjes gehakt vermengd met kerrie en bestrooid met kerrie
gehakt vermengd met blokjes kaas
basisgehakt met gembersap en stukjes gember
gehakt met Franse mosterd en fijn gesnipperde Gandaham
gehakt vermengd met 25% gemalen varkenslever
Ingrediënten voor 4 personen
500-750 g gehakt half rund half varkens, verhouding 70% mager, 30% vet – 4-6 fijn verkruimelde beschuiten – wat koffiemelk – 1-1½ theel. zout – peper, foelie, piment en nootmuskaat, van alles een mespunt