Kerrieballetjes
home > hapjes-en-dips-of-borrelhapjes > Kerrieballetjes
Pel de ui, snipper hem. Verhit de olie in een pan en pak de ui op een matig vuur in 5 min. zacht en goudbruin. Pel de knoflook, hak hem fijn, bak het knoflook 30 sec. mee. Voeg de boter toe en roer de kerrie erdoor zodra de boter gesmolten is. Bak de bloem 1 min. mee. Neem de pan van het vuur en voeg de melk gelijdelijk toe. Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren, op matig vuur, tot de saus kookt en indikt. Laat de saus ongeveer 2 min. op laag vuur sudderen. Voeg de chutney of mango toe en ¼ theel. zout en peper. Neem de pan van het vuur en roer het gehakt erdoor, tot een samenhangend geheel is ontstaan. Laat het mengsel afkoelen, bedek het met lpasticfolie en zet het minimaal 1 uur in de koelkast. Neem een paar eetl. van het mengsel en rol hier met natte handen een balletje van. Herhaal dit nog 24-29 keer. Leg ze op een bakplaat bekleed met vetvrij papier. Doe wat extra bloem op een bord. Klop de eieren in een kommetje. Leg de broodkruimels op vet vrij papier. Wentel de balletjes door de bloem, schud het teveel eraf, doop ze in het ei en bedek ze met broodkruimels. Leg ze op een schaal met een laagje papier en dek ze af. Zet ze 1 uur in de koelkast. Maak de olie om te frituren warm tot 180ºC. Frituur de balletjes in 2 min. goudbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer ze met chutney. De balletjes zijn 2 maanden panklaar te bewaren in de vriezer. Lekker als borrelhapje.
Ingrediënten voor 4 personen
400 g lams- of rundergehakt, 2 eieren, 2 eetl. olijfolie, 1 grote ui, 1 teentje knoflook, 50 g boter, 1 eetl. kerrie, 2 eetl. bloem, 1,8 dl. melk, 1 eetl. mango- of tomatenchutney, 30 g bloem (extra), zout, peper, 125 g droge broodkruimels, olie om in te frituren