Hete bliksem met katenspek of bloedworst
home > hoofdgerechten > Hete bliksem met katenspek of bloedworst
Vroeger maakte men hete bliksem met bloedworst, maar het kan ook met katenspek. Schil de aardappelen, was ze, en snijd ze in stukjes. Schil de appels, verwijder de klokhuizen, en snijd ze in kleine stukjes. Leg de aardappel- en de appelstukjes in een pan met dikke bodem. Strooi er een beetje zout en peper over. Schik het stukje boter tussen de aardappel- en appelstukjes. Schenk er 1,5 dl kokend water over. Wacht tot het water opnieuw kookt. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan. Laat alles in ca. 20 min. zachtjes gaar koken. Neem na ca. 15 min. het deksel van de pan waardoor zoveel mogelijk vocht kan verdampen. Giet zodra de aardappelen gaar zijn het resterende vocht af. Stamp of prak alles grof. Proef de hete bliksem en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Schep daarna driekwart van de in reepjes gesneden katenspek of bloedworst er door. Laat alles door en door warm worden. Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal. Strooi de resterende spekreepjes of bloedworst er over.
Ingrediënten voor 4 personen
1200 g aardappelen, 1 kg zachtzure appels, 40 g boter, 250 g katenspek of bloedworst, zout, peper