Krokante aardappels met methode 'Hasselback'
home > hoofdgerechten > Krokante aardappels met methode 'Hasselback'
Behalve wat er met neus, tong en oog genoten kan worden, is er nog een vierde kwaliteit van voedsel: de zogenaamde bijtfactor. Wokkels, bijvoorbeeld, smaken niet zoveel anders dan andere zoutjes, maar door de gedraaide vorm geeft een Wokkel de maximale ‘crunch’ per vierkante centimeter en dat is waarschijnlijk precies de kwaliteit waardoor de Wokkel al zoveel jaren recht overeind blijft tussen al het chipsgeweld. Ook voor gebakken aardappelen geldt: hoe krokanter, hoe lekkerder. Maar bij het bakken in pan of oven blijkt het niet zo makkelijk om een gare aardappel te voorzien van krokant korstje zonder aanbakken en aanbranden. Behalve bij de methode ‘Hasselback’, vernoemd naar het gelijknamige Zweedse hotel dat verantwoordelijk is voor deze uitvinding. Hoe de Zweedse methode werkt? Leg een rauwe, geschilde aardappel in een lepel en maak van boven naar beneden om de halve centimeter inkepingen. Doordat de aardappel op de lepel ligt, blijven de plakjes aan de onderkant met elkaar verbonden. Laat boter of olijfolie in de inkepingen lopen (insmeren met een kwastje, is erg handig). Leg vervolgens de aardappels op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C. en haal ze eruit als de kleur goed is. Reken op 70-80 min. Krokantheid gegarandeerd!
Ingrediënten voor 4 personen
Een hoeveelheid aardappels voor 2-3 of 4 personen (of meer), (reken 3 middel grote aardappels per persoon)