Mosselen met look en mosterdsaus
home > hoofdgerechten > Mosselen met look en mosterdsaus
Mosselen grondig wassen en controleren. Kapotte schelpen en open exemplaren die na een tik niet sluiten weggooien. Prei, bier en helft van peterselie over 2 grote (mossel)pannen verdelen. Mosselen (1 kg per pan) afgedekt 6-8 min. koken, tot alle schelpen openstaan. Pan regelmatig schudden. Met schuimspaan mosselen en prei in vier grote kommen scheppen. Dicht gebleven mosselen verwijderen. Mosselen (in oven) warmhouden. Van kookvocht 400 ml boven maatbeker door zeef schenken, rest weggooien. In pan met dikke bodem boter smelten. Bloem erdoor roeren en 2 min. zachtjes bakken. Scheut voor scheut afgemeten mosselvocht toevoegen en blijven roeren tot mooie gladde saus. In kom dooier losroeren met slagroom, mosterd en 2-3 eetl. van warme saus. Dooiermengsel door saus roeren en saus nog even zacht doorwarmen, maar niet meer laten koken. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel extra mosterd. Saus over mosselen scheppen. Rest van peterselie erover strooien. Serveren met (Vlaamse) frites of stokbrood en groene salade.
Ingrediënten voor 4 personen
4 kg panklare mosselen, 300 g prei in ringen, 1 flesje witbier (300 ml), 1 zakje verse peterselie (30g) fijngehakt, 50 g boter, 50 g bloem, 1 eierdooier, 125 ml slagroom, 2 eetl. grove mosterd, zout, peper