Olijven- en hamcake
home > hoofdgerechten > Olijven- en hamcake
Voor basisbeslag: Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de gist door de gezeefde bloem. Roer in een aparte schaal de eieren los, voeg olie, melk, zout en peper toe en meng dit alles luchtig.door elkaar. Schep dit mengsel door de bloem en klaar is het basisbeslag.
Verwarm de oven voor op 180°C. Roer alle ingrediënten goed door elkaar tot een gladde massa. Schep alles daarna in een ingevette langwerpige cakevorm en bak de cake in ongeveer 40 minuten in het midden van de oven gaar op 180°C.
Tips:
Hartige cake vormt samen met een groene, frisse salade een smakelijke combinatie. Ook tapenade en dipsaus gaan goed samen met hartige cake.
Een te warme oven geeft een “kam” bovenop de cake. De cake barst dan open. Als dat gebeurt, moet u de
oven de volgende keer dus iets lager instellen.
Ingrediënten voor 4 personen
Basisbeslag voor hartige cake: 250 g patentbloem, half zakje gedroogde gist van 7 g (3,5 g, gist per 250 g bloem), 3 eieren, 100 mI plantaardige olie ( bijvoorbeeld zonnebloem- of olijfolie), 100 mI melk, een snuf zout
basisbeslag voor hartige cake, maar gebruik in plaats van 100 ml melk 100 ml, witte wijn
Voeg toe: 150 g in stukjes gesneden ham,100 g geraspte oude kaas,100 g ontpitte en in plakjes gesneden
groene olijven, 2 el Provençaalse kruiden, versgemalen peper, zout naar smaak