Rode-koolstampot met gebakken appeltjes
home > hoofdgerechten > Rode-koolstampot met gebakken appeltjes
Appels schillen. ! appel snijden, andere appels in plakjes snijden. In pan rode kool met 1 dl. water, azijn, 1 eetl. boter, kruidnagels, laurierblad en appelblokjes in ca. 30 min. zachtjes gaar stoven. Intussen aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. In pan met weinig water en snufje zout aardappels in 10 à 15 min. gaar koken. In koekenpan 1 eetl. boter verhitten en appelplakjes ca. 2 min. bakken, regelmatig keren. Bestrooien met peper. Uit rode kool laurier en kruidnagels verwijderen. Aardappels afgieten, met pureestamper fijn stampen en met melk en boter tot smeuïge puree roeren. Rode kool erdoor scheppen en geheel al roerend op zacht vuur door en door heet laten worden. Op smaak brengen met zout en peper. Appelplakjes erop leggen. Hierbij is braadworst erg lekker.
Ingrediënten voor 4 personen
3 appels (Jonacold of Elstar), 1 zak rode kool (300 g), 1 eetl. azijn, 75 g roomboter of boter, 3 kruidnagels, 1 laurierblaadje, 600 g aardappels, zout, versgemalen peper, 75 ml. melk