Tomatenstoof met gehaktballetjes

home > hoofdgerechten > Tomatenstoof met gehaktballetjes

Het gehakt aanmaken met het ei en paneermeel. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Vorm hiervan gehaktballetjes van ca.4 cm doorsnede. In een braadpan de boter uit laten bruisen en hierin de gehaktballetjes goudbruin bakken. Uit de pan nemen en apart houden. In de braadjus. de uien samen met de in blokjes gesneden tomaten of de gezeefde, gepelde tomaten aanbakken. Het tomatenvocht toevoegen evenals 3 dl bouillon. Deze aan de kook brengen samen met het blaadje laurier. Hierin de gehaktballetjes leggen en het geheel 20 minuten afgesloten met een deksel zachtjes laten stoven. In de tussentijd de aardappels goed afborstelen en wassen en in 6 parten snijden. In water met zout bijna gaarkoken, afgieten en laten uitstomen. In een koekenpan de boter met de olie verhitten en hierin de aardappelparten goudbruin bakken. Kruiden met versgemalen peper en zout. De gehaktballetjes over voorverwarmde borden verdelen, de saus door een zeef wrijven en over de balletjes gieten. De aardappelpartjes erbij scheppen. De gemengde sla op het laatst pas aanmaken met de yoghurtdressing en apart serveren.





Ingrediënten voor 4 personen

500 g. gemengd gehakt, 1 ei, 2 eetlepels paneermeel, peper en zout, 2 fijngesneden grote uien, 100 g. boter of margarine, ½ liter blik gepelde tomaten of 4 rijpe tomaten, 1 blaadje laurier, 1 snufje nootmuskaat, 12 stevig kokende aardappelen in de schil, 2 eetlepels boter, 1 eetlepel olie, 1 zakje gemengde slasoorten, 4 eetlepels yoghurtdressing