Sambal goreng boontjes - Sambal goreng van sperziebonen
home > indonesische-gerechten > Sambal goreng boontjes - Sambal goreng van sperziebonen
Snijd het varkensvlees heel fijn, haal de bonen af, was ze en snijd ze in de lengte door. Pel de uien en het knoflook, snipper ze. Was de lomboks, en snijd ze in stukjes. Maak de ui, het knoflook, de lombok en de trasi fijn in een vijzel of met een staafmixer of foodprocessor. Meng de laos door de uienmassa (plet hem licht met de stamper van de vijzel. Verhit de olie in een wadjan of braadpan, fruit de uienmassa erin aan. Bak het vlees even mee, voeg een scheutje lauw water toe en laat het vlees 5 min. zachtjes stoven. Voeg de sperziebonen, de daon salam en zout naar smaak toe en laat het gerecht in nog 10 min. zachtjes gaar worden. Rasp de santen en los hem op in de sambal goring. Lekker met witte rijst.
Ingrediënten voor 4 personen
200 g mager varkens vlees, 500 g sperziebonen, 2 uien, 2 tenen knoflook, 2 lombok merah, ½ eetl. trasi, 1 schijfje laos of ½ theel. poeder, 3 eetl. plantaardige olie, 1 daon salam, zout, 15 g geconcentreerde santen