Tjap Tjoy
home > indonesische-gerechten > Tjap Tjoy
Roer een marinade van de knoflook, de oester- en sojasaus, zout (niet te veel), peper en maïzena en marineer hierin het vlees minstens een half uur. Zorg dat alle gesneden groenten apart liggen. Verhit op hoog vuur een wok en voeg een halve el olie toe. Roerbak hierin de peultjes tot ze beetgaar zijn, ca. 2 minuten. Strooi er een snufje zout over en doe over in een kom. Roerbak iedere volgende groente op dezelfde manier met een halve el olie en een snufje zout (doe eventueel twee groenten tegelijkertijd in de wok), maar bak de taugé slechts 30 seconden. Begin bij de paksoi met de stronken (en voeg dan ook 1 el water toe) en voeg dan pas het bladgroen toe. Doe alle groenten in de kom. Roer de sausingrediënten door elkaar. Verhit de wok opnieuw op hoog vuur en bak in 1 el olie het vlees tot het net gaar is, ca. 2 minuten. Doe in de kom. Voeg de saus toe aan de wok en kook deze even tot hij indikt. Doe het vlees-groentemengsel erbij en warm even door. Serveer onmiddelijk met rijst.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor het vlees: 400 g varkensfilet, in reepjes, 2 teentjes geperste knoflook, 1 eetl. oestersaus, 1 eetl. Chinese sojasaus, zout en peper, 2 theel. maïzena
Voor de saus: 75 ml kippenbouillon, 2 eetl. oestersaus, 2 eetl. sojasaus, 3 theel. maïzena, 1 theel. sambal (optioneel)
Verder: 200 g peultjes, diagonaal gehalveerd, 2 wortels in dunne plakjes, 200 gram paksoi in reepjes, 150 g champignons, in schijfjes, 1 ui, in dunne ringen, 1 groene paprika in dunne repen, 100 gram taugé, 125 g bamboescheuten, 125 g waterkastanjes (optioneel), olie (geen olijfolie), peper en zout