Asperges met ham, kaas en hollandaisesaus
home > lente-zomer-herfst-en-winter-recepten > Asperges met ham, kaas en hollandaisesaus
Schil de asperges zorgvuldig, snijd 4 cm van de onderkant af en kook de
asperges in water met zout in 20 minuten gaar.
Zet voor de hollandaisesaus een pan water op.
Laat de azijn met de peper in een steelpan tot een derde inkoken.
Smelt de boter in een andere pan.
Zeef de peperkorrels uit de azijn, giet er ½ dl water bij en klop de
eidooiers erdoor.
Zet de steelpan in een grotere pan met heet water en klop het eimengsel tot
een crème.
Voeg er onder voortdurend kloppen druppelsgewijs de gesmolten boter bij (laat
het bezinksel in de pan achter).
Wikkel steeds 3 asperges in een plak kaas met daaromheen een plak ham.
Serveer de aspergebundeltjes met de saus en gekookte nieuwe aardappelen;
bestrooi ze met peterselie.
Mijn allereerste baantje in de keuken van een restaurant was in de
aspergetijd. Daar moest ik dus iedere dag een paar kisten asperges schillen en
ik kan je zeggen dat er geen betere manier is om iets snel en voorgoed in je
vingers te krijgen. Nog vind ik eentonige en langdurige werkjes leuk om te
doen, lekker even je verstand op nul en het tempo flink opvoeren.
De finishing touch geven aan gerechten of de opmaak van het bord is
natuurlijk ook heel erg leuk, maar ik houd van alle facetten van het koken.
Vroeger dacht ik dat ik niet van asperges hield, omdat ik ze alleen uit blik
kende. Maar toen ik verse witte asperges at, was ik meteen verkocht.
Dit recept is een heel klassieke combinatie van smaken; je zult proeven, dat
dat niet voor niets zo is.
Ingrediënten voor 4 personen
500 g asperges
zout
150 g kaas, in plakjes
100 g ham, in plakjes
fijngesneden peterselie
Voor de hollandaisesaus:
½ dl wittewijnazijn
12 gekneusde peperkorrels
250 g boter
3 eidooiers