Chili con carne
home > lente-zomer-herfst-en-winter-recepten > Chili con carne
Pel de uien en hak ze grof.
Pel en snipper de knoflook.
Ontvel de tomaten.
Snijd de champignons in plakjes, de paprika in reepjes en de tomaten in stukjes.
Verhit de olie in een braadpan en bak de ui met de knoflook.
Voeg de champignons en de paprika toe en bak die even mee.
Voeg het gehakt toe, bak dit rul en roer er naar smaak paprikapoeder,
chilipoeder en bonenkruid door.
Spoel de bonen af, voeg ze, samen met de tomaten en de gezeefde tomaten toe
en laat dit alles goed doorwarmen.
Breng op smaak met peper, zout en sojasaus.
Met dit recept heb je in een kwartier een heel smakelijke chili, maar voor de
echte chili con carne heb je natuurlijk veel meer tijd nodig.
Ik ben chili pas echt gaan waarderen in het eerste restaurant waar ik werkte.
Daar stond een chef-kok die – wat niet zo vaak voorkomt – voor het
personeelseten ook echt de tijd nam en af en toe maakte hij ook chili con
carne. De dag van tevoren stonden de bonen al te weken en op de dag zelf stond
de pan met chili uren op het fornuis te pruttelen.
Het resultaat dat je dan krijgt, is heel vol en intens van smaak, dat kun je
in een kwartiertje natuurlijk nooit bereiken.
Maar als je het gerecht goed op smaak brengt en het wat langer laat trekken,
kun je wel dicht in de buurt komen en heb je een snel en goed alternatief.
Ingrediënten voor 4 personen
2 uien
2 teentjes knoflook
200 g champignons
1 grote rode paprika
3 tomaten
4 eetlepels olie
400 g rundergehakt
paprikapoeder
chilipoeder
bonenkruid
2 blikken rode kidneybonen (á 400 g)
1 dl gezeefde tomaten
zout en versgemalen peper
sojasaus