Gemarineerde gamba's met Chinese groenten
home > lente-zomer-herfst-en-winter-recepten > Gemarineerde gamba's met Chinese groenten
Pel de gamba’s, snijd ze aan de rugkant in en verwijder het darmkanaal; leg de
gamba’s in een schaal.
Vermeng de sojasaus en de gembersiroop met de geperste knoflook, giet dit
over de gamba’s en laat ze 30 minuten marineren.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een bakplaat in.
Snijd de paksoi in reepjes en blancheer deze kort in kokend water.
Snijd de champignons in plakjes en maak de taugé schoon.
Laat de bamboescheuten uitlekken.
Leg de gamba’s met de staartjes omhoog op de bakplaat en laat ze in de oven
in 5 minuten gaar worden.
Verhit wat olie in een braadpan en bak de champignonplakjes bruin.
Voeg de taugé, de uitgelekte bamboescheuten en de uitgelekte paksoi toe en
bak deze even mee.
Roer er als laatste de oestersaus door en laat de groenten goed warm worden.
Schep de groenten met de saus op het bord, stort een rijsttimbaaltje in het
midden en leg de gamba’s ertegenaan.
Toen ik klein was, gingen we op een mooie zondag in de zomer af en toe naar de
Noordzee om garnalen te vangen. Thuis werden ze dan in een enorme pan gekookt
en zaten we met het hele gezin om de tafel te pellen.
Sinds 1990 is het thuis pellen verboden en kun je ook geen rauwe garnalen
meer kopen. Meteen na de vangst worden ze aan boord gekookt en daarna op een
centrale plaats gepeld en dan pas komen ze op de markt. Gamba’s kun je
daarentegen nog wel rauw en ongepeld kopen, dus die kun je nog in de schaal
bereiden, wat er wel zo mooi uitziet. Let er wel op dat je het donkere
darmkanaal dat over de rug loopt, even verwijdert. Je zult er niet ziek van
worden, maar echt fris is het niet.
Ingrediënten voor 4 personen
12 gamba’s
½ dl sojasaus
½ dl gembersiroop
2 teentjes knoflook
boter om in te vetten
1 paksoi
150 g champignons
100 g taugé
1 blikje bamboescheuten (150 g)
plantaardige olie
1 dl oestersaus